Очинство је прекрасно искуство. Али шта значи бити добар тата? Занимљиво виђење очинске улоге за портал Scary Mommy описао је новинар Клинт Едвардс.

“Био сам на више трибина на којима су водитељи питали познате очеве шта значи бити добар тата. Најчешћи одговор гласио је: Добар тата значи бити присутан. На ту тврдњу би сви очеви с одобравањем климали главом, као да сви тачно знају што то значи.

Али, знате шта? Мислим да нико од присутних, чак ни ти славни очеви, немају појма шта то тачно значи. Објаснићу. Бити присутан звучи врло пасивно, зар не? Звучи као да је улога оца само да сједи и гледа телевизију, док мајка ради све друго. Присутни сте јер је ваше тијело у истој соби у којој се налазе и ваша дјеца. Међутим, морам вас разочарати – пасивно присуство није оно како би право очинство требало да изгледа.

Ако сте се вратили са посла, питали шта је за вечеру и сјели пред телевизор, не значи да сте присутни. Кад се скривате у купатилу и брбљате на мобилни, умјесто да помогнете својој исцрпљеној супрузи, не значи да сте присутни. Ако сједите поред свог дјетета док се оно игра, и у исто вријеме одговарате на мејлове или телефонирате, не значи да сте присутни.

О свему овоме могу да говорим јер сам у 13 година очинства за све наведено био крив.

Па, како заправо изгледа бити присутан?

Бити присутан значи бити активан. Јер, бити присутан је акција. Бити присутан значи ангажовати се око дјеце и бити им примјер. Бити присутан значи помоћи дјеци да се окупају прије спавања, а потом их смјестити у кревет и прочитати им три приче, и то баш онда кад им желите прочитати само једну. Бити присутан значи да морате бити досљедни и ако, на примјер, у школски планер свог дјетета напишете “читати са дјететом 20 минута”, то морате и учинити. Бити присутан значи да треба да примијетите да је ваша супруга на рубу од силних обавеза и да кажете свом десетогодишњаку: ‘Могу ли ти ја помоћи? Ту сам. Шта ти треба?’

Бити присутан значи сједјети поред своје дјеце у петак увече и гледати грозне анимиране цртаће које јако воле. Бити присутан значи слушати, али стварно слушати, оно што ваша дјеца говоре и дати им савјете. То значи да морате отворено и искрено говорити и о грешкама које сте ви учинили док сте били њихових година. То вас хуманизује, а дјеци помаже да се осјећају повезано са вама.

У случају раздвајања и развода, бити присутан значи што је више могуће провести вријеме са дјецом. То значи да својој дјеци, кад су са вама, морате дати приоритет у односу на све друго. То значи да никада не смијете пропустити да проведете са дјецом заказани викенд, по подне или празник. То значи да своју дјецу морате редовно звати и слати им поруке, и чинити све што је могуће како би она разумјела да сте увијек ту за њих, да ћете их слушати, вољети и савјетовати, и онда кад више не живите под истим кровом.

Што се тиче вашег брака, дјеци морате показати – добро погађате – како вољети свог партнера, кроз своје поступке. Морате им бити узор.

Желим да ме мој син види како његовој мајци купујем цвијеће и сам пакујем веш, јер никад нисам видио свог оца да то ради. Желим да мој син зна колико је важно показивати љубав, чак и након пуно година брака. Својим ћеркама желим да очекују цвијеће. Желим да очекују да и њихов супруг учествује у кућним пословима. Желим им да се удају за особу која је спремна за њих одвојити своје вријеме и дио новца уложити у романтику.

Не желим да се моја дјеца осјећају изгубљено као што сам се ја осјећао. Желим да знају како изгледа добар брак. Желим да без имало сумње знају да сам волио њихову маму.

А да би они то знали, ја им то морам показати.

Сваки пут кад својој дјеци кажем да волим њихову маму, они заколутају очима и кажу: Тата, то знамо. Обожавам кад то кажу јер, без обзира на све што ће им се догодити у животу, знају да имају родитеље који се воле и који воле њих. Како долазим из нефункционалне породице, знам колико је то дјеци важно. Оно што сам видио код свога оца била је чиста равнодушност. Видио сам избјегавање. Видио сам тишину двоје људи који су некада били заљубљени, али су се потпуно удаљили.

Показати својој дјеци да волите свог партнера значи знати рећи опрости. То значи знати признати да сте погријешили. То значи рећи Волим те. И све то радити пред својом дјецом.

Сад слушајте: ако не можете вољети другог родитеља своје дјеце, пронађите начин да га поштујете и слушате. Без обзира на ситуацију, обоје сте родитељи. Разумијем да је некима од вас то можда најтежи дио очинства. Али, ако желите бити добар тата својој предивној дјеци, морате поштовати њихову маму.

Момци, бити присутан је активан глагол. То није нешто што можете пасивно постићи. Бити присутан значи бити доступан, слушати, гледати поступке своје дјеце, чути се са њиховим учитељима, ићи на њихове утакмице, устајати ноћу, провјеравати јесу ли опрала зубе, упознати њихове пријатеље и милион других ствари.

Да, јако је важно бити присутан. То је најважније што можете учинити као родитељ. То није пасивна улога. На томе морате активно радити, јер то није нешто што се догоди само од себе ако живите у истој кући. То је нешто на чему морате радити сваки дан како би ваша породица знала да су вам они најважнији на свијету”.