Обиљежен Дан одбране Сарајевско – романијске регије: „Мали Зејтинлик“ је темељ Републике Српске (ВИДЕО)

Поводом 16. јуна Дана одбране Сарајевско – романијске регије, данас је служен помен и положени вијеци на спомен – гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу, гдје је сахрањено близу 1.000 бораца.

Вијенце су положили чланови породица погинулих бораца, представници Борачке организације Сарајевско- романијске регије и општине Соколац.

Према ријечима предсједнице Удружења погинулих бораца Сарајевско- романијске регије Гордане Драгаш, ово је свето мјесто које се не смије заборавити.

– Годинама долазимо са душом да захвалимо српским соколовима и да им одамо почаст. Ово данас је поразно, за нас мајке потцјењујуће да се узме за право да се мијења локација обиљежавања. Уважавам споменик на Палама, али за то има посебан датум. Данашњи дан има велики значај и обиљежаваћемо га док живимо – додала је она.

Горанчић Босиљка која је дио фамилије изгубила у овом рату ће наставити да долази на ово свето мјесто, јер су за њу Равна Романија и Соколица светиње.

Као симбол отпора, на овом простору изграђен је манастир Свети Георгије на Равној Романији, гдје се у Спомен- цркви налази више од 4.000 уклесаних имена бораца погинулих у одбрани ове регије.

Предсједник Борачке организације општине Соколац и Одбора борачких организације Сарајевско – романијске регије Жељко Лалић изразио је разочарње да се одлуком Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова овај историјски датум обиљежава на Палама.

– Ту смо заједно са мајкама, породицама наших погинулих бораца, представницима свих борачких организација са подручја наше регије како би одали почаст и запалили свијеће на најсветијем комаду земље у РС. Не знам зашто нисмо позвани од стране Одбора да учествујемо у обиљежавању. Ипак, ово је дан који требамо достојно обиљежти, и поменути наше хероје који су живот дали за отаџбину. Ово је једно крајње непоштовање овог мјеста и породица– рекао је Лалић.

Присутнима се обратио Горан Шеховац у име БО “Илиџански борац” који је рекао да се борачким питањима баве људи који нису крочили ногом у рат.

– Свакако да се у свакој општини треба обиљежити овај дан, али „ Мали Зејтинлик“ се не смије заобићи, и мора бити на првом мјесту. Јер, сви смо се ми борили да наша дјеца уче ћирилицу и слободно славе славу – навео је Шеховац.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је рекао да су српске јединице сачувале територију Сарајевско- романијске регије.

– Сарајевски Срби су бранили своја огњишта и платили највећу цијену за стварање РС. Печат Српске са посебном вриједношћу је овдје и на Равној Романији. Живимо у тешком времену, сходно томе позивам на слогу и заједништво да чувамо наше светиње и да се не дијелимо. Надам се да је ово само привремена одлука и да ће већ идуће године бити другачије – истакао је Бјелица.

Ове године централна манифестација поводом обиљежавања Дана одбране Сарајевско- романијске регије, одлуком одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, одржала се на Палама.