Влада Републике Српске даће око 8,5 дунума државне земље за изградњу Етно-села „Видрићи“ које приватни инвеститори планирају градити поред магистралног пута Соколац – Хан Пијесак.

Влада РС је на сједници почетком овог мјесеца дала сагласност на замјену непокретности, па ће државну земљу – пашњак на локацији „Голо Брдо“ дати у замјену за земљу која је у власништву општине Соколац, пашњак на локацији означеној као „Лубурић Поље“.

За 8.450 метара квадратних пашњака 5. класе, Српска ће добити 9.199 метара квадратних пашњака 4. класе.

Замјена непокретности врши се за потребе изградње Етно-села “Видрићи”. Међусобна права и обавезе између Владе и општине Соколац регулисаће се уговором– наведено је, између осталог, у Одлуци Владе.

Етно-село “Видрићи” почело је да се гради још 2017. године, а инвеститор је Милан Станојевић, сувласник предузећа „Путеви“ из Зворника.

До сада је на том подручју изграђена црква, терен за мали фудбал, тенис, одбојку, играоница, кафић, сувенирница и пољопривредна апотека, као и једна викендица.

Предвиђена је и стаја за све врсте домаћих животиња јер је у плану да та туристичка дестинација има мини зоо врт. У коначници план је да се изгради и мотел са рестораном, као и више бунгалова.

Етно-село “Видрићи” већ има обрисе за разлику од оног којег је планирао да гради Емир Кустурица на Романији.

Скупштина општине Соколац у изборној 2014. години дала је сагласност за оснивање предузећа “Соколов град” у циљу изградње истоименог етно-села на Романији. То предузеће требало је да буде у власништву општине и фирме Емира Кустурице – „Лотика” Мокра Гора.

Предузеће никада није основано, иако је општина одмах исте године издвојила 317.471 КМ за обловину која је требало да се припреми за градњу „Соколовог града“. Чак је механизација из „Андрићграда“ пресељена на Равну Романију, али даље од припремних радова на два хектара, од укупно 50 хектара на којима би требало да никну објекти, није се макло.