Посланички клуб ДФ (НСД, ДНП, УЦГ, РП) гласао је против као и Права Црна Гора. Дио СНП био је против а дио уздржан. ПзП уздржан, осим Бранке Бошњак која је гласала ЗА као и предводници друге двије побједничке коалиције УРА и Демократамa – они су изгласали Резолуцију о Сребреници заједно са цјелокупном опозицијом (ДПС, СД, СДП, БС, ЛП).

Претходну недељу обиљежили су политички потреси изазвани скупштинским изгласавањем Резолуције о Сребреници и смјеном министра правде и људских и мањинских права Владимира Лепосавића на иницијативу премијера Здравка Кривокапића.

Подсјетимо, у скупштинској сали у сриједу је био на дневном реду претрес дневног реда на којем се нашла као последња тачка уједно и посљедњег засиједања Скупштине Црне Горе – смјена министра Владимира Лепосавића.

Том приликом су се у Парламенту чуле грубе ријечи а премијер Кривокапић је изазвао скандал оптуживши народне посланике за „неморал и политичко лицемјерје“. Услиједила је оштра реакција присутних посланика, нарочито предсједника Демоса Миодрага Лекића који је премијера назвао „кловном“ и „пајацем“ који је превршио сваку мјеру, те да нема више његову подршку. Посланик Милан Кнежевић је казао да је крив што је Здравка Кривокапића предложио за мандатара. Он је, такође, поручио Кривокапићу да више није премијер.

Дан је завршен реакцијама посланика у Скупштини коју је претходно премијер демонстративно напустио, не сачекавши крај засиједања.

Нека нова парламентарна већина?

У четвртак је на ред дошло изгласавање смјене министра Лепосавића и Резолуције о геноциду у Сребреници.

Лепосавић је смијењен гласовима Демократске партије социјалиста и осталих опозиционих партија уз придруживање УРЕ, док су Демократе биле уздржане а остатак посланичких клубова парламентарне већине (ДФ, СНП, ПЗП) је био против.

Посланик ДФ-а Славен Радуновић оцијенио је да је тим чином изневјерена воља народа изражена на изборима 30. августа, и поручио „Срећан вам ДПС“, будући да је Лепосавић смијењен гласовима бившег режима и дијела актуелне парламентарне већине.

Ко је забранио Црној Гори слободу да мисли?

Скупштина Црне Горе усвојила је Предлог Резолуције о Сребреници.

Посланици, њих, 55 је гласало за, 19 против, 7 уздржаних.

Амандмани посланика Демократског фронта на Резолуцију о Сребреници нису прихваћени. Они су се тицали осуде и осталих злочина почињеним над свим народима на ратом захваћене територије бивше Југославије.

Резолуција о геноциду у Сребреници је у тачки 3 прописала и забрану јавног негираања постојања или умањења „геноцида у Сребреници“.

У изгласавању ове Резолуције учествовали су посланици опозиције али и владајуће већине. Она је изгласана гласовима ДПС и остатка опозиције којима су придружени гласови ЗА посланика Демократске Црне Горе и Демоса. За Резолуцију су гласали и посланици УРЕ.

Са друге стране, посланички клубови које су формирале партије највеће побједничке коалиције „За будућност Црне Горе“ нису истовјетно гласале. Највећи посланички клуб Демократски фронт који чине Нова српска демократија, Демократска народна партија, Радничка партија и Уједињена Црна Гора остале су досљедне одбијању да учествују у још једној политичкој манипулацији агресивне опозиционе мањине која је инсистирала доношење Резолуције по други пут (иста оваква усвојена је 2011. године) и сакупљању политичких поена на рачун страдалих у злочину у Сребреници.

Против Резолуције гласао је и посланик Праве Црне Горе.

Са друге стране, дио посланика Социјалистичке народне партије гласао је против али је било и уздржаних. Уздржани посланици били су предсједник партије Владимир Јоковић, шеф тог посланичког клуба Драган Ивановић, као и посланица Данијела Ђуровић.

За разлику од остатка посланичког клуба Покрета за промјене (Владан Раичевић, Бранко Радуловић, Јованка Богавац, Никола Бајчетић) који су били уздржани приликом гласања Резолуције, потпредсједница Скупштине и посланице ПЗП Бранка Бошњак гласала је ЗА.