Утакмицама трећег кола завршена је прва фаза Еура у групи А. Италија и Велс су као првопласирана и другопласирана репрезентација прошле у осмину финала, трећепласирана Швајцарска ће чекати расплет у осталим групама, док је Турска испала са турнира.

Италија је у риму дочекала Велс и славила је резултатом 1:0 и на тај начин освојила прво мјесто у групи. Селектор Роберто Манћини је одморио већину првотимаца, а играчи којима је дао прилику су у потпуности оправдали његово повјерење.

На почетку утакмице Италија је запријетила два пута преко Белотија, а потом су Велшани пропустили зицер у 27. минуту када је Гунтер након корнера остао сам, шутирао је главом али мало преко гола.

У 39. минуту Италија је повела када је Верати убацио лопту из слободног ударца, а Песина је скренуо у гол и донио заслужено вођство свом тиму.

У 53. минуту Бернардески је шутирао са 30 метара из слободњака, али је погодио само стативу. Само два минута касније управо због преоштрог прекршаја над њим на центру је Ампаду добио директан црвени картон и тада је било јасно да ће Азурри славити у том мечу.

Али, Велшани су и поред пораза прошли даље јер је Швајцарска добила Турску резултатом 3:1 што јој није било довољно да преузме другу позицију.

Швајцарци су повели у 6. минуту када је Сеферовић постигао прелијеп погодак са 20-ак метара. Турска је имала своје прилике на мечу преко Ајхана и Мулдура, али је Сомер био на висини задатка.

Тачно двадесет минута након првог поготка Швајцарци су стигли и до другог када је Шаћири десном ногом мајсторски погодио саме рашље са 18 метара.

Турци су смањили на 2:1 у 62. минуту поготком Кахвечија, а само шест минута касније Шаћири је други пут погодио за 3:1. Занимљиво, асистент код сва три гола Швајцараца био је Зубер.

Швајцарци су заузели треће мјесто у групи због лошије гол-разлике од Велса, те ће морати чекати расплет у осталим групама када ће сазнати да ли је прошла даље као једна од четири најбоље трећепласиране екипе. Турска је са три пораза завршила своје учешће на Еуру.