Фото: Владимир Шпорчић (Објектив)

Тумански ходочасници имају много питања и недоумица везаних за свој одлазак на ово место исцељења. Једно од најчешћих је шта понети у манастир Тумане?

Овај манастир је познато место, надомак Голупца, на које верници долазе да би се молили за своје оздрављење и исцељење, као и за оздрављење најближих. Верује се да исцелитељи могу помоћи чак и онима који болују од најтежих болести.

Долазе и брачни парови који имају проблема са зачећем. Постоје разне приче да су парови након посете манастиру били благословени породом. Тако из године у годину Тумане оправдава своју репутацију као местом где се дешавају чуда искреним верницима.

Многи испосници мисле дса је обавезно да нешто понесу, али ствари не стоје заиста тако. Све зависи од ваше добре воље, али и највише од ваших могућности. Дакле, на вама не постоји обавеза да понесете било шта и доношење дарова не треба да буде нешто што ће вас спречити да посетите овај манастир.

Шта онда понети у манастир Тумане? Тумане је светиња у коју долазе људи који верују у помоћ Божију и који желе да славе Бога молитвом. Зато је најбитније да на ово место понесете вашу веру у Бога, наду да ће се ваши проблеми решити и љубав у срцу према Богу и вашим ближњима. Без тога, шта год додатно да понесете са собом у манастир, ваш одлазак неће бити искрен.

Такође, наглашавамо да не треба ни да носите нешто само зато што очекујете да ћете нешто добити за узврат, јер то у старту нису добри мотиви. Они који понесу храну или неке друге ствари у манастир то раде зато што желе да дарују манастир. Ношење било каквих намирница није обећање да ће се ваши проблеми решити. Оно што је много битније јесте шта вам је на срцу.

Чудо божије доживе они који су најискренији у својој вери, а не они који раде ствари из користи. Посета манастиру треба да буде духовна корист и срећа за сваког верника, а не материјална добит.

Ако вас занима историја овог манастира, екипа Објектива је била у манастиру и направила је овај снимак:

Сада да одговоримо на питање шта понети у манастир Тумане, ако то желите и можете. Ходочасници обично доносе следеће ствари:

  • – флашу (маслиновог) уља,
  • – паковање шећера,
  • – паковање кафу,
  • – пешкири,
  • – флашу вина,
  • – паковање соли,
  • – празне флаше за освећену воду,
  • – друге основне намирнице.

Такође, можете ступити у контакт са монасима и питати их шта им је потребно, како не би дошло до нагомилавања појединих намирница. Оно шта сте понели не уносите у цркву него предајете на конку монаху који је задужен за примање и распоређивање ствари.

Ово је контакт манастира Тумане:

Адреса: Манастир Туман, село Кривача, 12257 Турија

Телефон: 012/767-51-95

Емаил: manastirtumane@gmail.com

Радно време: од раних јутарњих сати до 20х.

Да ли треба понети одећу болесника?

Ако желите да вам се догоди чудо и да будете исцељени најбоље је да лично дођете у манастир. Наравно, то није увек могуће, јер су неке болести напросто такве да онемогућавају кретање, у неким случајевима болесници немају ни довољно новца за ово ходочашће. Зато неко други иде у манастир у њихово име.

Ако у манастир Тумане идете због неког и не знате шта понети, да ли фотографију болесника, да ли његову одећу? Одговор је да је потребно да понесете са собом неки комад одеће и прислоните их на свете мошти. Фотографије нису потребне, довољна је само одећа.

Ово је невероватна исповест калуђера Зосима из Тумана: