Паљанин Немања Јанковић један је од најбољих „багериста“ у Европи, а на Европском такмичењу у шпанском граду Малага освојио је шесто мјесто у јакој конкуренцији „багериста“ са читавог „старог континента“.

Јанковић је багере заволио од раног дјетињства, с обзиром да је то посао којим се његов отац бави, те је тако уз њега први пут осјетио љубав ка овој врсти послао и први пут багером почео управљати у 9. години живота.

Наравно, професионално се овим послом почео бавити са 18 навршених година живота и почео помагати оцу у пословима за које су били ангажовани.

Први пут сам отишао на такмичење које се одржавало у Сарајеву, гдје сам у конкуренцији од 97 такмичара и као најмлађи међу њима освојио прво мјесто. То ме је квалификовало на Европско првенство у Шпанију, гдје сам забиљежио запажене резултате – каже Јанковић у разговору за портал Катера.

Јанковић истиче да се на Европском првенству у Шпанији такмичио на пет врста багера марке „CAT“, најновије генерације.

– У једној дисциплини сам био најбољи међу свих 30 такмичара, а на крају сам завршио на шестом мјесту и уврштен сам у ТОП шест најбољих руковалаца машинама на такмичењу – каже Јанковић.

Европско такмичење у организацији „Катерпилара“, свјетског произвођача грађевинске и рударске опреме и машина, oдржано је у Малаги на 113 хектара великом тест центру, гдје су се такмичари за управљачким палицама багера такмичили кроз различите задатке.

Пред такмичарима је било пет тешких изазова у којима се мјерило вријеме, бодовала вјештина, прецизност и процјена возача, а кажњавала се свака грешка.

Немања је био најбољи у задатку под називом „Lift me up“, гдје је за управљачком палицом ровокопача морао да подигне терет од 2.740 килограма и „провоза“ га кроз изузетно захтјеван, узан полигон и да притом не пипне ниједну од препрека, јер се то кажњавало додатним секундама.

У овој вјежби поента, осим вјештине, била је употријебити нови систем „lift asist“, а најбољи од свих у овом изазову био је наш суграђанин Немања.

Младог такмичара из Пала похвалио је и сам креатор овог изазова, рекавши да он никада није успио да га заврши за један минут, што је урадио Немања.