Фото: СРНА

Како превазићи потешкоће на пољопривредном имању проузроковане дугом пандемијом, како научити све у породици да се од рада живи и сачувати традицију на родном огњишту – као примјер мљекарима може послужити брачни пар Антонић са Романије.

Зорица и Ненад Антонић са Равне Романије, успјешни пољопривредни произвођачи, одлучили су да проблем нередовног откупа сировог млијека из њихове мљекаре превазиђу производњом милерама и сира за познате купце.

Опредијелили су се за то, прича за Срну Зорица, након што је мљекара, умјесто сваки дан, почела да преузима млијеко сваки други, а све то без претходне најаве, што доводи до вишка млијека у домаћинству.

“Имамо 12 музних грла и три јунице и сваки други дан мљекари предам до 180 литара сировог млијека, а од вишка који остаје од наредне муже правим милерам, масни и ситни сир и уз то добијем сурутку, коју, за сада, дајем гратис уз купљене млијечне производе”, наводи домаћица.

Она је путем друштвених мрежа понудила своје производе купцима, међу којима је највише пријатеља и познаника – и, за сада, посао иде добро.

Зорица истиче да производе и продају по наруџби, тако да млијечне прерађевине свјеже предају купцу.

Фото: СРНА

Она тврди да су први купци тих производа веома задовољни квалитетом домаћег милерама,сурутке, масног и ситног сира и да имају само ријечи хвале, баш зато што не користи ниједну врсту додатака за њихово чување.

Породица Антонић живи на Равној Романији у близини магистралног пута па заинтересовани купци лако дођу до млијечних производа из здраве органске производње без конзерванса, а могу их поручити на број 066/607-784.

“Наше краве су непрестано на слободној планинској испаши широм Романије и дају веома квалитетно млијеко што је потрдила и мљекара”, истиче Зорица.

Тридесетједногодишња домаћица каже да не жели да прекине досадашње добре кооперантске односе са Мљекаром из Билеће, већ само да да, због породичних обавеза, на овај начин премости проблеме настале нередовним откупом.

Зорица додаје да они нису једина породица код које се појавио вишак млијека, па препоручује и осталима да нађу рјешење код појединих романијских мљекара и да не одустају од мљекарства за које се велики број породица опредијелио.

Она се нада да ће њихова мљекара превазићи проблеме проузроковане пандемијом, а до тада, ће,како каже, свој радни дан проводити у колиби-мљекарици у којој на традиционалан начин припрема органски сир, милерам и веома тражену сурутку за купце.

Зорица је са супругом Ненадом, у браку 16 година и одлучили су, како каже, да се, уз његов посао полицајца, баве пољопривредом на породичном имању, па су кренули са фармом кока носиља, а потом и повећаном производњом млијека.

У њиховој породици и малољетна дјеца имају своје обавезе – устају око 5.00 часова ујутро да помогну мајци у пословима око стоке, док је отац на послу, како би стигли на ђачки аутобус.