Спортска стаза “Гласинац” уписана је у свјетски регистар летјелишта, гдје се редовно обнављају лиценце и домаћин је полетиштима за параглајдере на Романији. Стаза је дуга је 600 метара, док је чланови Аеро клуба „Соко“, који су ових дана пилотирали изнад наше општине, сматрају једном од најбољих у БиХ, јер је изузетно добро припремљена и прилагођена спортској авијацији.

Аеро клуб „Соко“ је основан прије шест година, дио је Ваздухопловног Савеза Републике Српске и кровног Савеза Босне и Херцеговине. Предсједник клуба Мирослав Видојевић је рекао да је ово само почетак сезоне и да ће у наредном периоду сви заинтересовани моћи уживати у овим адреналинским чарима, уколико дозволе временски услови.

– С обзиром да немамо помоћни објекат – хангар гдје би биле смјештене летјелице у случају временских непогода, у наредном периоду смо на спортском аеродрому у Високом, управо из тих техничких разлога. Чим се створе повољнији услови, враћамо се на „ Гласинац“ и сви заинтересовани ће се моћи опробати у летјењу и погледу са висине све до касне јесени – рекао је Видојевић те додао да сем психо-физичког здравља нису потребни посебни услови за лет.

Стаза која обухвата комлетну зону летјелишта ширине 45 метара, одговара потребама клуба, али је неопходно додатно уређење површине тла, које чланови сами врше.

– За рад и напредак клуба изградња мини хангара нам је приоритет. Планирамо простор за три летјелице. На тај начин би се проширио рад клуба у смислу долазака других чланова са њихових терена на дужи временски период – наводи он.

Узимајући у обзир да се лет не нуди као услуга, нити се истичу цијене, а ресурси ваздухопловства коштају много, у ову сврху врши се донација клубу на основу које се остварује буџет за покривање трошкова.

Начелник Милован Бјелица који је одржао састанак у марту мјесецу са члановима Аеро клуба „Соко“, дао је пуну подршку за укључивање летјења у туристичку понуду ове локалне заједнице.

Рођена 27. априла 1988. године у Сокоцу. Након основне школе и гимнaзије, на Факултету политичких наука у Бањалуци, завршила студије новинарства 2011. године. Магистар новинарства од 2015. године. Запослена у Инфо центру од 2012.године.