Други рок за упис ученика у први разред средњих школа у Републици Српској за школску 2021/2022. годину почео је јуче, а министар просвјете и културе Наталија Тривић позвала је ученике да се приликом избора занимања посебно осврну на нова, као и на дефицитарна занимања потребна домаћем тржиту рада.

Она је позвала све ученике који у првом уписном року нису уписали жељено занимање, да размотре могућност уписа у дефицитарна занимања, а за шта је Министарство просвјете и културе, односно Влада Републике Српске, обезбиједило стипендију у висини од 100.00 КМ и трошкове превоза од куће до школе, уколико је ученицима то потребно, саопштено је из ресорног министарства.

“Приоритетан задатак Министарства просвјете и културе Републике Српске јесте да у континуитету са привредном заједницом усклађује уписне политике са потребама тржишта рада. Тако смо и ове године усвојили правилник који је дефинисао занимања у која ће бити уписани ученици у нову школску годину, међу којима смо увели и осам нових занимања”, навела је Тривићева.

У јулском уписном року, пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње школе и средње трогодишње школе почео је јуче, а завршава се у сриједу, 7. јула 2021. године.

Резултати уписа објављују се у петак, 9. јула, а од понедјељка, 12. јула, до петка, 16. јула кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање уписују се у школе, односно смјерове у гимназијама, струке и занимања у средњим техничким и средњим стручним школама гдје има слободног мјеста.

Пријем докумената за упис ученика у средње умјетничке школе у јулском уписном року почео је јуче, а завршава се у уторак, 6. јула, док посебни испит кандидати полажу у четвртак, 8. јула и у петак, 9. јула.

Резултати уписа објављују се у суботу, 10. јула.

Кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање уписују се у средње школе гдје има слободног мјеста од 12. до 16. јула.

Јавни конкурс за упис ученика у први разред средњих школа Републике Српске у школској 2021/2022. години, као и план уписа, доступни су и на порталу Владе Републике Српске /www.владарс.нет/ на страници Министарства просвјете и културе,/наведено је у саопштењу.