Први месеци трудноће могу бити прилично исрцпљујући.

Свака жена има прилику да се суочи са многим стварима који долазе одједном, као што су мучнине.

Када томе додате и несаницу, проблем постаје још већи.

Ако се суочавате са несаницом у току ноћи, добро је да знате које су то ствари које доводе до ње.

Дневна поспаност

Током ране трудноће у телу жене долази до интензивног лучења хормона прогестерона који регулише циклус. Због тог хормона се већина жена у току дана осећа поспано, а ноћу им утиче и на сан, што доводи до константног осећаја умора. Многе жене се труде да надокнаде енергију на разне начине. Пронађите за себе кратки предах у виду дремке како бисте надоканадиле недостатак сна.

Мучнина

Најмање 75 одсто жена осећа мучнину током првих недеља трудноће. Она се не мора јавити само ујутру, иако тад може бити интензивна. Како бисте смањили мучнину која се јавља ноћу, једите лагане грицкалице попут крекера. Можете попити и шољицу чаја од ђумбира пре спавања и током дана јер он смањује осећај мучнине и нелагоде у стомаку.

Ноћна глад

Ако се током ноћи будите јер сте гладни, савет је да једете здраве намирнице, као што су житарице с целим црном, протеине, као и свеже воће. Трудите се да једете више мањих оброка током дана. На тај начин ћете и ви и ваша беба имати сталан доток хранљвих материја. Такође, да бисте избегли горушцу, савет је да једете полако.

Повећана потреба за мокрењем

Константна потреба за мокрењем је сасвим типична за рану трудноћу. Можете да смањите потребу за мокрењем током ноћи тако што ћете у току дана пити много течности, али ћете их у послеподневним и вечерњим часовима смањити.

Несаница

Нема сумње да је несаница чест проблем међу трудницама. Да бисте смањили несаницу, покушајте да свако вече уживате у рутини која вас умирује. Направите топлу купку, попијте часшу топлог млека, прочитајте добру књигу уместо што ћете гледати телевизор. Тако ћете се умирити и лакше заспати.