На четвртој редовној сједници Скупштине општине Соколац која је одржана у понедјељак 5. јула, један од захтјева упућених Скупштини, односио се на Установу за предшколско васпитање и образовање Соколац. У достављеном захтјеву је истакнуто да је неопходно обезбиједити додатне просторије, због повећаног интересовања родитеља за боравак дјеце у вртићу. У истом је наведено да се проблем недостатка простора може ријешити уколико се просторије уступљене Основној школи „Соколац“ врате на располагање обданишту.

О начину рјешавања овог проблема данас су разговарали начелник општине Соколац Милован Бјелица, предсједник СО Соколац Сретко Марјановић, директор Основне школе „Соколац“ Ђорђе Рајић, в.д. директора Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац Споменка Маловић, шеф клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић, Вељко Боровина, шеф кабинета начелника Марко Шука и секретар Скупштине општине Јелена Поповић.

Након састанка, начелник Милован Бјелица за „Инфо радио“ је истакао да није дошло до договора између директора поменутих образовних установа и да ће он, у име општине, лично донијети коначну одлуку, најкасније до 15. јула.

– Због недостатка просторија у Основној школи „Соколац“ обратили смо се Министарству просвјете и културе Републике Српске и чекамо одговор. Међутим, и ако он буде позитиван, даље радње ће услиједити тек наредне године, док у овој години и даље остајемо без трајног рјешења. Уколико не буде договора најкасније до 15. јула, ја као начелник општине донијећу коначну одлуку која ће бити у интересу родитеља који траже смјештај дјеце у вртић, али и просвјетних радника у основној школи – казао је он.

Бјелица је најавио да данас путује у Бања Луку, гдје ће одржати више састанака у Влади РС, а једна од тема биће и данашњи састанак.

– У претходним годинама успијели смо да вратимо двије просторије обданишту, које је користила основна школа, међутим сада се појавила потреба за још двије просторије јер се преко 60 дјеце налази на листи чекања. Услуге локалног обданишта су најповољније међу општинама у сусједству, а имамо и бесплатан боравак дјеце из вишечланих породица – нагласио је начелник Бјелица.

Додао је да је претходних дана извршена дезинфекција просторија Установе за предшколско васпитање и образовање као и дератизација дворишта, те да је тиме најмлађима додатно осигуран безбиједан боравак у вртићу.