Соколац је једна од десет општина које учествују у пројекту „Магична пењалишта Босне и Херцеговине“ који проводе Факултет спорта и тјелесног одгоја Сарајево, Планинарско друштво „Фасто“ и ИТ комапанија Ребус д.о.о. Сарајево, у оквиру којег ће бити постављена пањелишта за почетнике и професионалце на природним стијенама.

Према ријечима члана управног одбора Планинарског друштва „Гласинац“ Мирослава Дивчића алпинистички смјерови за пењање ће бити постављени на локалитету Црвених стијена.

– Разматрали смо постављање пењалишта на локалитету Градина у Соколовићима али смо у разговорима са пројектним тимом закључили да су Црвене стијене због близине Планинарског дома и путне комуникације ипак боље ријешење. Осим постављања пењалишта, у оквиру пројекта почетком јула је обављена обука и сертификовање инструктора који ће бити званични водичи, коју је поред мене завршио и Предраг Добриловић, рекао је Дивчић.

Чланови Планинарског друштва су крајем јуна ушли у испитивање терена и сређивања стазе за вожњу кајака на ријеци Биоштици. У плану је и комерцијално јахање коња.

– Недавно смo окупили неформалну групу људи под називом „Romanija Outdoor“ која се бави активностима на отвореном како би велики број активности које имамо у понуди објединили у јединствену туристичку понуду. Све то наравно у сарадњи са Туристичком организацијом општине Соколац. Постоји идеја о оснивању туристичке агенције „Romanija Outdoor“ која би обучила водиче за појединачне области како би обезбједили добру услугу за све туристе који желе да посјете Романију, истакао је Дивчић.

Наведени садржаји су уз већ постојећу туристичку понуду додатни потенцијал за развој туризма овог подручја и прилика да Романија покаже свој потенцијал у пуном капацитету.