Нишлија Младен Гигић (20), оптужен за тешко дјело против безбједности јавног саобраћаја јер је 21. новембра прошле године изазвао саобраћајну несрећу у којој је погинула Јована Петковић (25) из села Житорађа код Владичиног Хана, признао је данас дело за које се терети.

Како је навело Више јавно тужилаштво, Гигић је возилом “волксваген голф”, на раскрсници Булевара Немањића, Париске Комуне и Бошко Буха, прошао кроз црвено свјетло на семафору крећући се брзином од 101 километар на сат, а у тренутку несреће у крви је имао 1.38 промила алкохола усљед чега је био апсолутно неспособан за безбједно управљање возилом, преноси Телеграф.

Предњим дијелом “голфа” ударио је у бочни дио аутомобила “БМW” којим је управљала Јована Петковић (25), којој је било упаљено зелено свјетло на семафору, а од силине ударца њено возило је прешло преко разделног острва и ударило у стуб саобраћајне сигнализације.

Јована је задобила тешке тјелесне повреде унутрашњих органа и вишеструке преломе костију од којих је преминула у нишком УКЦ 29. новембра.

Двадесетогодишњи возач је током своје одбране пред Вишим судом у Нишу изразио жаљење што је, како је казао, његовом грешком изгубљен један млади живот. Међутим, истакао је да је до несреће дошло усљед техничке неисправно возила којим је управљао.

– Претходно сам био на рођендану, отишао сам до тамо таксијем, а до куће ме је вратио друг. Са њим сам хтио да се провозам, сели смо у “голф”, возио сам потпуно безбједно. До мјеста несреће прошао сам неколико семафора, стајао сам на црвено и пролазио на зелено свјетло, без икаквих проблема. Када сам стигао на четрдесетак метара од те раскрснице, почео сам да постепено кочим. Када сам пришао семафору, схватио сам да се ауто не зауставља већ чак добија убрзање. Нагло сам закочио, а нога ми је пропала до патоса и послије тога се ничега више не сјећам – описао је удес Гигић.

Његов бранилац Милан Зелен казао је да је младић престао да пије два сата прије несреће, па је сматрао да је безбједно да сједне за волан.

– На рођендан није отишао возилом, баш ради безбједне вожње. Тамо је попио два, три вискија, мислио је да је пар сати довољно да буде потпуно трезан због чега је одлучио да се провоза са другом – објаснио је Зелен.

Гигићев адвокат је затражио да се изврши вјештачење аутомобила којим је управљао његов клијент јер је, како је нагласио, ради обезбјеђења овог доказа он већ ангажовао вјештака машинске струке Радована Анђелковића.

– Вјештак је констатовао да су кочнице биле неисправне јер је недостајало уље у цилиндру без којег је немогуће кочити. Предлажем да се ово вјештачење повјери Машинском факултету у Београду. Такође, предлажем да се изврши неуропсихијатријско и психолошко вјештачење емоционалне зрелости окривљеног у вријеме извршења дјела. Такође, тражиом да неуропсихијатар процјени утицај алкохола на његове поступке те да изјашњење вјештака саобраћајне струке – рекао је Зелен.

Аргументујући захтјев за вјештачењем “голфа” Зелен је казао да је судска пракса да се возило које је учествовало у саобраћајној незгоди увек подвргне анализи техничке исправности. Затражио је да се његовом клијенту укине притвор у којем се налази осам мјесеци истичући да више нема узнемирења јавности, или да се замјени забраном напуштања стана уз електронски надзор. Истакао је да посљедице дјела тешко погађају и возача, те да он није класични криминалац који би укидање притвора искористио за бјекство. Међутим, судско вијеће је одбило његов приједлог.

Суђењу није присуствовао нико од родбине страдале дјевојке јер јој породица живи у иностранству, а у судници је био само њихов пуномоћник.

Јованин отац је у ранијем обраћању медијима за возача „голфа“ затражио најтежу казну.

– Цијели живот је био пред нашом Јованом, 11. септембра је одбранила мастер рад на нишком Грађевинско архитектонском факултету. Чекао је посао у Бечу, требало је ускоро да нам се придружи јер ми годинама живимо у Аустрији. У Нишу имамо стан, недалеко од Медицинског факултета, ту је Јована боравила док се школовала. Како сам сазнао, те вечери је одвезла кући другарицу а затим кренула ка стану… Била је на раскрсници када је у лијеву страну ударио тај момак. Ударац је био силовит, Јована је без свијести одвезена у болницу… није се више ни пробудила – казао је очајни отац новинарима након дјевојчине смрти.

Суђење ће бити настављено 24. августа када ће саслушањем свједока и изношењем налаза и мишљења вјештака.