Најбољи тенисер света Новак Ђоковић пласирао се у финале Вимблдона победом над Канађанином Денисом Шаповаловим резултатом 7:6 (7:3), 7:5, 7:5.

Ђоковић је нешто слабије ушао у меч, а Канађанин је без обзира на несигурност на старту први стигао до брејк-лопте захваљујући лошем сервису српског тенисера.

Канађанин је захваљујући далеко директнијој игри успео да дође до брејка, који му је трасирао пут до предности у првом сету, који по његову жалост није успео да освоји.

Мало је фалило да при вођству од 5:3 Шаповалов узме и нови брејк, али је Новак крајњом муком успео да сачува гем.

Узбуђења није понестајало до краја сета пошто је Новак први вођству Шаповалова од 5:4 искористио брејк-лопту и изједначио на 5:5, а затим је меч отишао у тај-брејк.

Србин је био далеко сигурнији у тај-брејку и упркос неким грешкама заслужено дошао до вођства од 1:0 у сетовима.

У другом сету Шаповалов је смело одговорио и стигао до брејк-лопте у четвртом гему, али је Новак са два поена у низу успео да сачува гем на свој сервис.

Канађанин је наставио да мучи Новака на Србинов сервис и поново стигао до нове брејк шансе, али је Ђоковић успео чак две да спаси. Био је то прилично узбудљив гем, који је први тенисер света уз велики напор успео да освоји и изједначи на 3:3.

Деловало је да ће меч поново ићи ка тај-брејку, али је Шаповалов подлегао притиску и дозволио Новаку да му одузме сервис и са вођством од 6:5 стигне на гем до вођства од 2:0 у сетовима.

Шаповалов се и у трећем сету осилио на Новаков сервис стигавши до брејк-лопте у другом гему, али као више пута током меча то није успео да искористи.

Био је то узбудљив гем, који је потрајао дуже од просечних, али је Новак упркос великим напорима успео да га добије.

Ништа мање узбудљив није био ни наредни гем у којем је мало фалило да Новак дође до брејка и практично реши меч, али је Шаповалов показао зубе и успео да одбрани сервис.

Врхунац овог сета био је брејк који је Новак узео при резултату 5:5, чиме му је само остао сервис до пласмана у финале, а то је рутински искористио и отишао у седмо финале Вимблдона, где ће у недељу од 15 сати играти против сјајног Италијана Матеа Беретинија.