Фото: Pixabay

Намирнице које садрже висок удио воде одлично су рјешење за љетне дане када је изузетно битно да је организам хидратизован.

Такве намирнице од велике су помоћи, поготово оним људима који не воле пити воду. О којим је тачно намирница ријеч, сазнајте у чланку.

1. Краставци – 96 одсто

Солидан извор витамина Ц и А, ова намирница садржи више од 90 одсто воде у себи. Такође, краставци су нискокалорична намирница те су увијек укусан додатак у разним салатама.

2. Зелена салата – 96 одсто

Овдје је ријеч о одличној комбинацији ниског удјела калорија и високог удјела воде. Точније, зелена салата садржи 96 одсто воде те је одличан извор влакана.

3. Парадајз – 95 одсто

Ово је још једна намирница која је солидан извор витамина Ц те која има мален удио калорија. Парадајз садржи чак 95 одсто воде у себи те су у љетним мјесецима незаобилазна намирница у прехрани већине људи.

4. Лубенице – 92 одсто

Омиљено љетно воће већине људи је лубеница. То и не чуди јер је ријеч о врло укусном и слатком воћу. Лубеница се на овом попису нашла управо због тога што садржи чак 92 одсто воде.

5. Шпинат – 92 одсто

Ово зелено поврће садржи удио воде од 92 посто те је богато магнезијем, калијем и витаминима Б. Због тих састојака конзумација шпината може повећати ниво енергије у организму.

6. Зелене паприке – 92 одсто

На овом попису нашле су се и зелене паприке јер садрже чак 92 одсто воде. Осим тога, обилују витаминима и минералима, укључујући витамин Ц, тиамин, витамин Б6, бета-каротен те фолну киселину.

7. Јагоде – 90 одсто

Слатко воће које многи људи обожавају свакако су јагоде. Осим што су богате антиоксидансима и витамином Ц, јагоде садрже више од 90 одсто воде у себи.

8. Диње – 90 одсто

На овом попису нашло се још једно укусно воће с високим удјелом воде, од чак 90 одсто. Осим тога, диња је богата и калијумом, који је такође битан за добру хидратацију.

9. Наранџе – 87 одсто

Слатким наранџама ријетко тко може одољети. Садрже 87 одсто воде те су један од најбољих извора витамина Ц. Грејпфрут такође има висок удио воде те може послужити као одлична замјена за наранџу.

10. Ананас – 87 одсто

Још једно сочно воће које има висок удио воде, овога пута 87 одсто. Ананас је такође једна од намирница која је одличан извор витамина Ц.