Новак Ђоковић је по 6. пут у каријери освојио Вимблдон, овога пута је одбранио трон у финалу против Матеа Беретинија, славио је са 6:7 (4), 6:4, 6:4 и 6:3. На овај начин, Новак је освојио 20. грен слем трофеј чиме је стигао Рафу и Роџера.

Први сет није био добар за српског тенисера, иако је повео са 4:1. Било је очигледно да има проблема са сервисима, па је Беретини чим је поправио однос неизнуђених грешака и винера успео да сустигне Новака и да изједначи на 5:5.

Новак је пропустио две сет лопте, Беретини се вратио и одвео сет у тај брејк.

Тамо бољи почетак Италијана, имао је предност читав гем за коначних 7:4 у тај-брејку.

Ретке су ситуације када психички паднете након освајања сета, али су честе када играте против Новака Ђоковића. Било је очигледно да је Новак поправио игру, знао је и Беретини да ће се то десити и очас посла је било 4:0 у другом сету.

Србин је гађао линије, дизао креч, а прву неизнуђену грешку је направио тек у петом гему који је освојио Беретини.

До краја сета виђен је још један пад српског тенисера, Италијан је вратио један брејк, али је то било све што је успео да учини – Новак је добио сет са 6:4.

Трећи сет је био само за оне са најјачим живцима, играчи практично да нису грешили, била је борба нерава у којој је, по неком обичају, Новак успешнији. Стигао је до једине брејк лопте у сету и искористио је у трећем гему, повео са 2:1, а ту предност је држао до самог краја за 6:4. Било је и сукоба са публиком, која је по устаљеном обичају била против њега.

Беретинијева подршка је била све јача и јача до краја сусрета, неретко смо чули „Матео, Матео“ са трибина, посебно у тешким тренуцима по Италијана који су били све чешћи. Није му вредело.

Беретини је ушао ментално јачи у четврти сет, играло се гем за гем, видели смо неколико магичних поена обојице, а онда кључни детаљи са меча, седми гем на Италијанов сервис. Новак је одиграо генијално и технички беспрекорно, Беретини је посустао јер је знао шта му се спрема, па је сам себи пуцао у ногу, одсервирао је дуплу сервис грешку на брејк лопту.

То је била кап која је прелила чашу, Новак је одрадио своје, одсервирао како треба за 20. грен слем титулу у каријери чиме се изједначио са Рафаелом Надалом и Роџером Федерером по броју грен слем титула.