Посјета ‘Виа Динарике’ босанскохерцеговачким градовима започела је данас у Сарајеву гдје је у центру града постављена инсталација, симбол планине и туристичких локација са три стазе Виа Динарике које пролазе кроз БиХ – бијелу, зелену и плаву.

Почетку промотивне кампање пројекта испред Сокоца присуствовали су Милован Бјелица, начелник општине Соколац, Марко Шука, шеф кабинета начелника општине Соколац, Бранкица Башић, директор ЈУ Туристичке организације Соколац и Милица Вуковић из истоимене установе.

Том приликом, посјетиоцима се обратио и начелник општине Соколац, Милован Бјелица:

,,Нетакнута природа и авантуристички туризам привлаче у Соколац и на Романију госте из свих крајева Европе.

Због тога смо се одлучили да добар дио наше туристичке понуде буде управо оно што се назива активни одмор. Ова пандемија је још једном показала важност очуване природе и човјековог повратка здравом начину живота.

Ферата Соколов пут је за кратко вријеме постала привлачна свим планинарима и љубитељима природе. Уређена стаза по стијенама, утврђена челичним помагалима, дуга 350 метара и са два висећа моста као да је дала крила туризму на Романији.

У припреми је и Стратегија развоја туризма 2021-2025.

У склопу даљег развоја авантуристичког туризма, као интегралног туристичког производа општине Соколац, ми смо препознали одређене екстремне спортове и садржаје те у сарадњи са суграђанима који су љубитељи и поклоници ових активности радимо на креирању што боље туристичке понуде.

Летови паралаглаједером и змајевима, представљају један од тих спортова, а Романија са својим стијенама због вјетра и положаја одлично је мјесто за полијетање. Недавно је остварен и завидан лет од 100,2 километра са Романије на Златибор.

Све популарније су и вожње четвороточкашима или квадовима, за шта на подручју општине Соколац постоји велико интересовање домаћег становништва, те све боља понуда за изнајмљивање ових возила.

Општина са преко 600 километара макадамских путева, а о шумским путевима и стазама у општини површине 700 км² да и не говоримо довољна су гаранција за узбудљиве вожње кроз нетакнуту природу.

Дугорочно планирање развоја авантуризма у Сокоцу подразумјева брдски бициклизам, пјешачење, вожњу квадовима, змајевима, параглајдинг и у ближој будућности и скокове падобраном, са аеродрома на Гласинцу.

Заштићене бистре и чисте ријеке Биоштица и Каљина идеалне су за уживање у риболову, као и за такмичења у Флај фишингу. Општина Соколац је прва у Републици Српској и БиХ ставила забрану на изградњу минихидроелектрана.

Ловни туризам одавно је заштитни знак Романије гдје је посебно атрактиван лов на медвједа и вука. Ловци из свих крајева Европе редовно посјећују Соколац и он за њих није непознаница.

Упоредо са неким мањим пројектима, ми радимо и на великим капиталним, који ће у потпуности измјенити туристичку и привредну слику читавог романијског платоа и гласиначке висоравни.

Ријеч је о два таква пројекта.

Први је изградња Соколовог града, који је првобитно замишљен у виду етно села, да би га потом кориговали у неку врсту одмаралишта или планинског ресорта, а који ће допунити садржаје ферате, планинарења, вожње параглајдингом и уопште одмором у тишини и природи надомак Јахорине, ужурбаности и гужве која је тамо све више присутна.

Већ су започете активности ка проглашењу дијела Романије заштићеним подручјем. Ушли смо у процедуру истраживања и анализирања терена коју воде стручњаци са Шумарског факултета у Бањој Луци, а проводи Завод за заштиту културно-историјских и природних добара, како би у наредној години добили заштићено подручје Парк природе “Црвене стијене“.

Фото: Виа Ферата Соколов пут (фејсбук)

У сврху побољшања туристичке понуде на подручју општине Соколац развија се идеја развоја једне од најатрактивнијих локација у непосредној близини ужег градског језгра – Шуми посебне намјене „Талине“.

Надлежне службе започеле су послове везане за припрему јавног позива за израду идејног рјешења туристичког развоја и идејно рјешење требало би да обухвата изградњу вјештачког језера, трим стазе, пјешачке стазе, стазе за јахање, вожњу санкама са запрегом, мото спорт и друге терене на отвореном. Затим викенд насеље око језера, хотел, мотел за стара лица, рехабилитациони центар, свадбени салон и угоститељски објекат, односно прилазни пут са постојеће саобраћајнице, проширење траке и освјетљење до етно насеља „Кум“, као и изградња моста из парка до овог угоститељског насеља.

Дакле вођени идејом активног одмора, потребама да савремени човјек побјегне од градске вреве и напуни батерије, правимо понуду за све становнике великих градова, људе из наше дијаспоре и њихове пријатеље, да купе плац на Романији и ту савију своје гнијездо трајно или бар за годишње одморе“ – истакао је начелник Бјелица.