Установа за предшколско васпитање и образовање Соколац је на посљедњој сједници Скупштине општине Соколац упутила захтјев, у коме је истакнуто да је неопходно обезбиједити додатне просторије овој установи, због повећаног интересовања родитеља за боравак дјеце у вртићу. У истом је наведено да се проблем недостатка простора може ријешити уколико се просторије уступљене Основној школи „Соколац“ врате на располагање обданишту.

На састанку који је одржан прошле седмице, није дошло до договора између директора поменутих образовних институција и начелник општине Соколац Милован Бјелица је јуче поново организовао састанак са директорима на коме је одлучено да ће се просторије вратити на кориштење Установи за предшколско васпитање и образовање, а приједлог је да се просторије које су сада потребне Основној школи „Соколац“ обезбиједе у Спортској дворани. Начелник Бјелица је након састанка истакао да би ово било само привремено рјешење, док се не ријеши питање надоградње мале школе.

– Општина Соколац је урадила идејни пројекат за надоградњу мале школе, гдје би се добиле четири учионице а који је упућен Министарству просвјете и културе РС. Један дио би био финансиран од стране ресосног министарства, док ће други обезбиједити локална заједница. Док чекамо на одговор министарства, родитељи који раде морају уписати дјецу у обданиште. У наредним данима, посјетићу ове просторије, гдје је могуће организовати продужени боравак. Те просторије се морају санирати и прилагодити, да импровизоване учионице имају гријање и све што је потребно за нормално одвијање наставе – казао је начелник Бјелица.

Директор Основне школе „Соколац“ Ђорђе Рајић је објаснио да он не може самоиницијативно прихватити овај приједлог, те да мора потражити сагласност Министарства просвјете и културе Републике Српске.

– Као што је начелник поменуо да сви родитељи морају уписати дјецу у вртић, морам нагласити да по закону и дјеца морају похађати основну школу, као и да је неопходно да им се обезбиједе просторије за одржавање наставе. Надлежни за то су ресорно министарство и локална заједница која је власник свих наших просторија. Ово компромисно рјешење не можемо прихватити одмах, јер морамо чекати одговор од Министарства просвјете и културе РС, тек након њихове инструкције и правног савјета, можемо се званично огласити – истакао је Рајић.

Вршилац дужности директора Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац Споменка Маловић је указала на важност уписа дјеце у вртић.

– Ми морамо обезбиједити услове да се сва пријављена дјеца приме у вртић. Уколико се не ријеши проблем са недостатком просторија, физички је немогуће уписати ту дјецу – нагласила је Маловићева.

Она је додала да у Установи за предшколско васпитање и образовање тренутно борави 135 малишана распоређених у шест васпитно-образовних група. На листи чекања се налази њих 64, а рјешењем проблема недостатка просторија сва ова дјеца ће од септембра бити примљена у обданиште.