Приватни предузетник из Зворника Милан Станојевић, који је прије три године започео изградњу Етно-насеља „Видрићи“ код Сокоца, рекао је Срни да је до сада у неколико објеката на том локалитету уложио готово 500.000 КМ, иако му је сложена административна процедура успоравала реализацију идеје, те навео да се сада стичу услови за проширење изградње Етно-насеља.

Станојевић је нагласио да је ових дана приведена крају административна процедура у којој је општина Соколац потписала уговор са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске о замјени земљишта површине око девет дунума, чиме је омогућено проширење започете изградње Етно-насеља „Видрићи“.

Он је подсјетио да је, прије свега, учествовао у финансирању постављања Часног крста и изградњи цркве на Голом брду у селу Видрићи, у близини магистралног пута Сарајево-Зворник, а потом је недалеко од тих изградио још два објеката за смјештај гостију-туриста.

„Тренутно радимо на изградњи зоолошког врта, а раније смо изградили два објекта за боравак и смјештај гостију-туриста, спортске терене за кошарку, баскет, одбојку, мали фудбал и већ дуго чекам чекам административну дозволу у вези са преносом власништва за земљиште на коме ћу правити етно-ресторан у оквиру овог насеља“, навео је инвеститор из Зворника.

Станојевић је, као власник предузећа „Путеви-Зворник“, санирао прилазну саобраћајницу од скретања са магистралног пута до свог градилишта, те до узвишења на којем је постављен Часни крст и приводи крају изградња цркве у руском стилу.

„Купили смо стубове и од начелника општине добили сијалице, да бисмо обезбиједили уличну расвјету у овом дијелу насеља, гдје се гради“, навео је Станојевић.

Према његовим ријечима, убрзани су послови на завршетку грубих радова на цркви на Видрићима, да би била покривена до 25. јула – Дана овог храма који ће бити обиљежен служењем Свете литургије и народним весељем.

Према његовим ријечима, дан прије /24. јула/, у част овог храма, биће организован спортски турнир за пословне партнере у стрељаштву из ваздушне пушке, шаху, баскету, одбојци, кошарци, пинг-понгу и тенису на спортским теренима уз већ изграђене објекте за госте у дијелу тог насеља.

Станојевић је изразио жаљење што се касни са планираним радовима на реализацији пројекта етно-насеља због дуге административне процедуре у вези са куповином земљишта за изградњу туристичких објеката, чиме се успорава рад.

„Требало би имати више слуха да се изађе у сусрет заинтересованим инвеститорима у реализацији њихових идеја, што је неопходно у заједницама које приоритет у развоју желе дати туризму“, напоменуо је Станојевић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да ова локална заједница Стратегијом развоја предвидјела значајна улагања и активности у развој туризма и да инвеститорима помаже у складу са могућностима и код рјешавање имовинских односа.

Часни крст висине 12 метара изграђен је на Видрићима крајем 2017, а у његовој близини и црква у руском стилу посвећена Чудотворној икони Пресвете Богородице Тројеручице 2018. на иницијативу приватног предузетника Милана Јоловића Легенде, који је уз Станојевића и највећи донатор за изградњу ових објеката.