Саобраћај се јутрос одвија несметано на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ (ФБиХ), а због санације магистралног пута Бијељина-Павловића мост, у рејону граничног прелаза, биће успорен, саопштено је из Ауто-мото савеза (АМС) Републике Српске.

Саобраћај ће у рејону граничног прелаза Павловића мост бити успорен у периоду од 7.00 до 17.00 часова.

Из АМС Српске наводе да данас у 12.00 часова почиње традиционални превентивно-туристички Ауто-рели “Козара – Сутјеска 2021” на Мраковици у Националном парку “Козара”, а наставља сутра у Источном Сарајеву и завршава у недјељу, 18. јула, на Тјентишту у Националном парку “Сутјеска”.

АМС Републике Српске и данас возачима савјетује да због високе дневне температуре по могућности избјегавају путовања у најтоплијем дијелу дана.

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини-гранични прелаз Хум на Шћепан Пољу путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Због деминерских радова на магистралном путу, на локалитету мјеста Војковићи, у Улици друге сарајевске бригаде – Крупац, Равногорска улица, од 8.15 до 15.00 часова, саобраћај ће повремено бити обустављан у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

Данас од 15.00 до 16.00 саобраћај ће бити обустављен два пута по пет до седам минута на локалитету каменолома Рогушићи на Палама, због минерских радова на дионици магистралног пута Подроманија-Мокро-Сумбуловац-Рогушићи-Доња Љубогошта.

До краја године режим саобраћаја измијењен је због реконструкције дионице регионалног пута Тедин Хан-граница Републике Српске и Федерације БиХ (Криж), као и на дионици магистралног пута Котор Варош-Ободник због изградње мини-хидроелектране.

Због радова у тунелима Чемерно, Чељиговићи, Стамболчић и Угар измијењен је режим саобраћаја.

У току су радови на магистралном путу дионица Клашнице један-Горња Вијака један, гдје долази до измјене у одвијању саобраћаја, а саобраћај регулише привремена саобраћајна сигнализација.

Због санације клизишта на магистралном пута дионица Добро Поље-Миљевина, измијењен је режим саобраћаја до 1. септембра.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод-Оџак, мјесто Клакар Доњи и Дервента-Подновље, у мјесту Горњи Божинци, од 8.00 до 15.00 часова радним данима, саобраћај се обуставља у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја, осим викендом.

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци, док се због одрона, на дионици Козарац-Мраковица саобраћај одвија наизмјенично, једном траком.

На регионалном путу Чајниче-Миљено у мјесту Луке, као и на регионалном путу Укрина-Горња Вијак због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежано, једном траком.

Због реконструкције регионалног пута дионица Језеро-Шипово, саобраћај ће повремено бити обустављан од 7.00 до 17.00 часова, по потреби, у трајању до један час.

Од 2. јуна на снази је забрана за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на регионалном путу дионица Поље-Подновље, због оштећења коловоза.

У ФБиХ су у току радови у тунелима Иван и Црнаја, Тарчин-Јабланица, због чега се од 20.00 до 5.00 часова саобраћа једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила.

Због радова на мосту на дионици ауто-пута Сарајево сјевер-Подлугови, саобраћа се двосмјерно, супротном траком од зоне радова.

У току је реконструкција силазног крака петље Високо из правца Сарајева и укључног крака из Високог према Зеници, због чега се саобраћа успорено, једном траком.

Радови се изводе у тунелу Чакловићи на путу Тузла-Калесија, дионици Симин Хан-Цапарде, гдје се саобраћај од 22.00 до 6.00 часова обуставља и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава. Током дана, путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

На граничним прелазима задржавања нису дужа од 30 минута.