Фото: Pixabay

Михаил Лабковски важи за једног од популанијих руских психолога. У многим својим студијама он се бавио питањем среће у животу једног човека. Ево шта он каже о томе зашто смо несрећни, које препреке стоје на том путу и шта треба да променимо да би били срећни.

1. Не плашите се да будете срећни

Већина људи живи у породицама у којима није прихватљиво да се ужива у животу, где није добро говорити да је све у реду. Неспособност родитеља да се радују и смеју преноси се на децу, и ми верујемо да је живот тако уређен. Још једна наша карактеристика је идеја ако би нам све ишло добро за то ћемо сигурно морати да „платимо“. Ми се плашимо да уживамо у животу и повезујемо то са нечим лошим.

2. Престаните да сажалијевате себе

Када причате другима о својим проблемима, шта желите? Желите да се жалите, а не да их решите. Култ патње је још једна наша карактеристика. Лакше нам је да патимо него да живимо срећно. Здрав човек или прихвата ситуацију или је мења. Неуротичан и не прихвата и не мења. Узмимо, на пример, физичку болест, која реално не дозвољава да се ужива у животу. Али здрави људи се лече, а неуротични желе да болују, јер имају разлог да сажаљевају себе. Људи су спремни и да умру, јер лечење значи да желе да живе и уживају.

3. Одвојите реалне проблеме од измишљених

Неуротичан човек се од здравог разликује по томе што здрав човек брине због стварних проблема, а неуротичан због непостојећих. То је скоро хоби, измислити себи проблем и патити због њега цео дан.

4. Не покушавајте да помажете свима

Жеља да се помогне другима произилази из тога што не верујете да вас неко може волети без неког посебног разлога. Кроз помоћ другима покушавате да подигнете самоуважавање. Стога, ако не траже, боље је да се не намећете људима. Фокусирајте се на оне којима је помоћ заиста потребна.

5. Не говорите, када вас не питају

Када одговарате на питања која вам нису постављена, тада испољавате своју забринутост.

6. Одвојите љубав од зависности

Људи никада не одбацују то што воле. На пример, пушење. Ја сам пушио 37 година, задњих 10 три пакле дневно. Једном сам их оставио на сат и четрдесет минута, када ми је доктор рекао да ћу ускоро имати срчани удар. Престао сам да пушим када сам рекао себи да ја не волим цигарете, само сам зависан од њих. Неуротичари не могу да разликују зависност од љубави.

7. Рутина није увек лоша ствар

Ја се бавим рутином (држим предавања) 35 година и осећам се сјајно јер сам конзервативан човек. Неуротичари не могу спокојно да живе, стално нешто мењају, плаше се да нешто неће успети, стичу пети степен образовања. Када се појави могућност да ништа не раде, њима је непријатно, пише Женасамја.ме

8. Мењајте себе, а не друге

То се пре свега односи на васпитање деце. Не можете, не радећи ништа на себи, радити нешто са њима. Они не усвајају оно што говорите, они усвајају то што ви радите и како се понашате према другима. Саветовао сам 70-годишњу жену која није схватала зашто је син од 40 година, не зове на телефон. Испоставило се да му је она наметнула тај свој сценарио још када је имао 15 додина.

9. Лакше се односите према критикама

Замислите, седите у метроу и улази бака. Цео вагон гледа на вас са мржњом, и ви устајете са места. Зашто сте то урадили, јер бака није тражила да устанете? Овде је ствар у ниском самовредновању и страху од осуде. Експериментишите и не устајте, ако не желите. Учините то зато што ви сматрате да је исправно, а не јер ће неко о вама да каже да сте овакви или онакви. Током времена, схватићете да туђу оцену можете да игноришете.

10. Радите само оно што желите

Класичан пример је са децом, када се играте са њима, јер тако треба. Пошто сам ја добар човек, дакле, морам да се играм. Прекините то. Играјте се са њима када желите, а када не желите – не играјте се. Деца такође осећају када вама то није интересантно, а осећај кривице није љубав. Играјте се са децом, када желите и колико желите. И без тога имате гомилу обавеза.