Српска православна црква и верници данас славе светог свештеномученика Панкратија, епископа тавроменијског.

Овај светитељ рођен је у Антиохији у време када је Господ Исус ходао као човјек међу људима на земљи. Након што су чули за Христова чуда Панкратијеви родитељи пожељели су да виде Господа Чудотворца. Заједно са Панкратијем дошли су у Јерусалим, гдје су видели Исуса, чули Његове речи и видјели Његова чудеса. Ту се Панкратије упознао са апостолом Петром.

По вазнесењу Господњем и родитељи и син крстили су се у Антиохији. Панкратије се повукао у неку пештеру у Понту, гдје га је апостол Петар нашао, па у договору с апостолом Павлом поставио за епископа тавроменијског на Сицилији. У том граду свети Панкратије починио је велика чудеса: разорио идоле, крстио некрштене, а утврдио крштене и добро је управљао црквом Божјом.

Неки незнабожни војвода Аквилин, након што је чуо да је цијели град Тавромен постао хришћански, пошао је с војском у тај град да га поруши и поубија све хришћане. Панкратије свети охрабрио је вјерне да се не боје, а сам са својим свештенством изашао је ван града носећи у руци непобједиво оружје – часни Крст. Када се војска приближила граду, на њу је пала нека тама и обузео је страх велик. Настала је велика пометња тако да су се нападачи окомили један на другог, изболи се и исјекли мачевима.

Тако је Божји угодник Панкратије спасио град и своје стадо силном својом молитвом пред Господом. Најзад, убијен је камењем од неких завидљивих и злобних незнабожаца, и упокојио се у Господу. Његове свете мошти налазе се у Риму.