Епидемиолог и члан Кризног штаба Србије Предраг Кон каже за РТС да је већ почело пуњење болница, као и да ће се повећавати број новозаражених.

– Не можемо дочекати четвороцифрене бројеве са истим мјерама које имамо сада и то мора сваком да буде јасно – поручује Кон. Истиче да је етички потпуно неприхватљиво да здравствени радник не буде вакцинисан у оваквој ситуацији. Наводи и да чекање и премишљање око вакцинације постаје опасно.

Кон је навео да се епидемиолошка ситуација јасно погоршава, с тим што је још увек релативно мирно.

– Број оних који су у болницама је у односу на неки период раније још увијек мали, али ће се то меијњати и почеће пуњење болница. То је већ и почело – додао је Кон.

Указао је да ће се повећати и број дневно откривених случајева заразе, као и да се то дешава и у још 20 земаља Европе, а најизраженије је у Британији.

– Не чека се ништа, мјере су на снази, треба само да се спроводе и да се поштују. Искуство нам ништа не значи ако се и даље понашамо као да смо без искуства – поручује Кон.

Морамо да схватимо – ако се на вакцинишемо онда ћемо имати борбу са овим још јако дуго, наглашава Кон.

Истакао је да постоје неки подаци који сада узнемирују и који показују да у земљама које су високо вакцинисане се појављује број оних који су хоспитализовани, а да су вакцинисани.

– То је посљедица тога што долази до пробоја имунитета и код вакцинисаних. Они имају далеко блажу клиничку слику, али се дешава. Чекање и премишљање око вакцинације постаје опасно, јер ће се продужити све ово. Невакцинсање младих директно наставља ово пандемију – каже Кон.

Када је ријеч о трећој дози вакцине, каже да се већ дуже време прича о томе.

– То ће се заиста и догодити, очекујемо да се то догоди и код нас. Да ли ћемо имати ограничења временског трајања да на тај начин рјешавамо тај проблем или ће се дати препорука – видјећемо. У сваком случају то је на дневном реду врло брзо и мораће се донијети неко рјешење – навео је Кон.

Говорећи о обавезној вакцинацији медицинских радника, истиче да је заустављена и вакцинација здравствених радника и додао да је око 50 одсто њих вакцинисано.

– Оно што је битно је да се и ту међу млађима и поготову женским особама јавио отпор због страха од једне тешке заблуде да вакцина може утицати на способност рађања. То никакве везе нема са истином. То је један од основних разлога зашто је то успорено у том медицинском сектору – нагласио је Кон.

Истиче да је етички потпуно неприхватљиво да здравствени радник не буде вакцинисан у оваквој ситуацији.

– Не само због себе, него због потенцијалне опасности за пацијенте – поручује Кон.