Фото: Вечерње новости

Одлука којом је Валентин Инцко, одлазећи високи представник у БиХ, наметнуо допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и величање ратних злочинаца, показује да је он типични србомрзац, поручио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик на ванредној конференцији за новинаре.

„Све говори о томе да он нема право на ову одлуку, која је правно неутемељена“, рекао је Додик, који је више пута пред новинарима поручио да геноцида у Сребреници није било.

Срби, истакао је, ову одлуку Инцка никада неће прихватити и додао да је ово „последњи ексер у ковчегу БиХ“.

Поновио је да нема дијалога у БиХ и позвао све политичке факторе у Републици Српској да се уједине у њеној одбрани.

Додао је казао да Српска треба дати институционални одговор и да ће бити сазвана седница Народне скупштине Републике Српске следеће седмице.

Кључно је да тај одговор буде жесток и да буде прихваћен од свих политичких чинилаца.

Не боји се ничега, већ само страхује да не разочара народ, рекао је Додик.

„Хвала им што су нас пробудили овом одлуком, мислили смо да Инцко и остали нису толики кретени“ казао је.

Додик је рекао да ће присуствовати наредној седници НСРС да би, каже, предложио коначан и одлучан одговор.

„НСРС има црвене линије коју ја нећу да пређем, ово тражи жесток одговор па и да прогласимо самосталност већ наредне седмице“, навео је Додик.

Ако пустимо овако даље онда ми овде немамо шта да чекамo, рекао је Додик и додао да ће предложити да сви Срби напусте правосуђе БиХ.

Спреман је, истакао је, да све подреди одбрани Републике Српске.

„Шта ако прогласимо одлуку о независности, они не нам не могу нiшта. Према томе шта? Сукоба неће бити, тражимо само политичку подршку за одлуке које ћемо донети“, рекао је Додик.