Скупштина Града Источно Сарајево на сједници је подржала информацију о стању на Универзитету у Источном Сарајеву те информацију о стању у установама студентског стандарда на подручју града за 2020/2021. годину. Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић очекује да ће изградња студенског дома у Источном Новом Сарајеву капацитета 250 кревета почети ове јесени.

– Студенстски центар у Источном Новом Сарајеву расписао је тендер за изградњу студентског дома у вриједности око 5,5 милиона КМ, општина је израдила главни пројекат а Влада РС донијела одлуку о обезбјеђивању средстава. Ускоро нас очекује расписивање јавног позива за изградњу објекта Факултета физичког васпитања и спорта на Палама у вриједности 4,5 милиона КМ који ће у значајној мјери обезбједити боље услове за рад. Очекује се и расписивање тендера зе реконструкцију објекта 57 у којем ће бити смјештен Ректорат Универзитета у Источном Сарајеву и ријешавање питања смјештаја Музичке академије и концертне дворане. Тиме долазимо до инвестиција у вриједности око 21 милион КМ, колико Влада РС улаже у Универзитет у Источном Сарајеву, рекао је Ћосић, те додао да ће у разговорима са Владом тражити једнак статус овог универзитета са универзитетом у Бања Луци, бољу бригу о студијским смјеровима и прилагођавање потребама тржишта рада.

Говорећи о информацији о стању секундарне и терцијарне здравствене заштите на подручју Града за 2020. годину, Ћосић је рекао да Град у наредним годинама мора издвојити додатна средства за помоћ овој установи, те се пред Владом РС треба изборити да Болница „Србија“ добије већи износ средстава како би испливала из финансијских проблема, задржала љекаре и изборила се за више специјализација.

Одборници опозиционих странака нису подржали ову информацију. Одборник СДС-а Горан Шеховац сматра да здравствени систем није спремно дочекао пандемију те указао да је неопхопдно радити на јачању медицинског кадра у Болници „Србија“. Такође сматра да је неприхватљиво да се због одласка медицинског кадра грађани лијече у Федерацији или приватним здравственим установама те указао да је неопходно радити на јачању здравственог система у Источном Сарајеву.

Клуб одборника ДНС-а на сједници је изнио иницијативу о додјели бесплатних уџбеника за основце на подручју града Источно Сарајево. Градоначелник Љубиша Ћосић је рекао да подржава сваку позитивну иницијативу али да тренутно немају финансијске позиције са које би се издвојила средства за ту намјену. Додао је да се о томе могло говорити прије ребаланса буџета који је усвојен на претходној сједници.

Скупштина Града Источно Сарајево једногласно је усвојила Одлуку о додјели награда и признања. Повеља града ће бити додјељена генерал-мајору Војске Републике Српске у пензији Драгану Јосиповићу и бившем градоначелнику Рaдомиру Кезуновићу. Златну плакету ће добити пуковник у пензији Милан Јоловић, а ову награду ће добити и сви домови здравља на подручју града.

На захтјев општина, намјенска средства која су првобитно планирана за изградњу расвјете на Јахорини биће усмјерена на изградњу Спортско-рекреационог центра у Трнову, док ће средства планирана за завршетак објекта галерије „Кућански“ у Источном Сарајеву бити усмјерена за изградњу вртића у тој локалној заједници. На сједници је између осталог усвојена и одлука о давању сагласности градоначелнику за потписивање споразума о успостављању сарадње између Источног Сарајева и Новог Сада.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.