Након састанка лидера парламентарних политичких странака из Републике Српске поручено је да не постоје услови за рад српских представника у институцијама БиХ, те да одбацују наметнути закон о забрани негирања геноцида.

Недељко Чубриловић предсједник Народне скупштине Републике Српске је истакао да су на састанку имали конструктивну расправу и донијели неколико закључака:

– Политички представници из Републике Српске одбацују наметнуте одлуке високог представника и сматрају га неприхватљивим и ништавним.

– Сматрамо да не постоје услови за рад српских представника у институцијама БиХ – Предсједништву БиХ, Парламентарној скупштини и Савјету министара.

– Одбацује се свако наметање на нивоу БиХ и не постоји легални високи представник јер није изабран у складу са процедурама и одбацује се сарадњу с њим.

– На састанку је било ријечи и о другим активностима које ће бити у наредном периоду

– Преко посланичких клубова биће упућена два закона везана за ову тематику, а ријеч је о кривичним законима.

– Од сутра политички представници из Републике Српске неће учествовати у раду заједничких институција на нивоу БиХ и неће доносити одлуке док се ово не ријеши – додао је Чубриловић.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић казао је да од вечерас српски представници неће ићи у Сарајево и поручио да се овакцва ситуација може превазићи, само ако постоји политичка воља.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао представници Републике Српске неће прихватити наметнуте одлуке високог представника.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да од овог тренутка политички представници Српске неће учествовати у раду и одлучивању заједничких институција и додао да ће покушати да ријеше кризу, коју је, како каже, проузроковао високи представник Валентин Инцко.

Предсједник ДНС Ненад Нешић истакао је да јсу састанком показали да је Република Српска изнад страначких интереса.