Висок ниво свакодневног стреса доводи до психичког и физичког изгарања.

У наставку откријте који знакови указују на то да вам је хитно потребан одмор, преноси портал Задовољна.хр.

1. Колеге вас испитују јесте ли добро

Други ће људи вјероватно прије вас примијетити да сте под стресом, раздражљиви или нервозни. Ако вам колеге прилазе и говоре ”изгледаш уморно” или ”је ли све у реду?”, то може бити јасан знак да требате одмор.

2. Често гријешите

Хронични стрес често је узрок грешкама на послу и знак да морате стати на лопту. Због умора губимо способност фокусирања на сопствене обавезе и више их не можемо одговорно обављати.

3. Све вас боли

Леђа, глава, очи, стомак… Када смо у стресним ситуацијама, тијело отпушта хемикалије које су окидач за упале и појачавају осјетљивост тијела на бол.

4. Проблеми са спавањем

Несаница или повећана потреба за сном због хроничног умора такође су индикатори високог нивоа стреса. Понекад нам проблеми једноставно не дају спавати, а понекад смо толико безвољни да бисмо цијели дан провели под поплуном. Ниједно од тих двају стања није нормално и оба јасно показују да нам је потребан одмор.

5. Не подносите више свој посао

Људи који су под превеликим стресом и притиском изгубе перспективу и не могу пронаћи мотивацију за посао који обављају. То није ништа необично у данашње вријеме када смо сви преоптерећени обавезама. Међутим, ако вам је посао постао неподношљиво тежак, онда је право вријеме за одмор.

6. Изоловали сте се од блиских људи

Немате воље за дружењем с породицом и пријатељима, избјегавате њихове позиве и једноставно не желите бити с другим људима. Сви повремено требамо времена за себе, али потпуно избјегавање интеракције с блиским људима знак је да сте “прегорили” од обавеза.