Поводом 80 година од устанка народа БиХ против фашизма у Другом свјетском рату, данас су положени вијенци на Спомен – костурницама у Подроманији, те у Парку бораца Романије у Сокоцу. Вијенце су положили: делегација Града Источно Сарајево, затим делегација Скупштине општине Соколац, представници општине Соколац, као и делегације Савеза удружења бораца народноослободилачког рата (СУБНОР) Пале и Соколац.

Минутом ћутања почело је обиљежавање 27. јула Дана устанка, након чега је услиједио парастос погинулим борцима, који је служило свештенство Црквене општине Соколац.

Предсједник Општинског одбора СУБНОР-а Соколац Миливоје Јанковић је подсјетио да је на данашњи дан у околини Дрвара 1941. године почела оружана борба против фашистичких окупатора и државних издајника, чиме је и почео устанак на територији данашње БиХ.

– Након одржавања првог састанка у Крнијама, донесена је одлука о подизању устанка и формиран је Штаб романијско – партизанског одреда, а већ 28. јула 1942. на Чавчеву пољу на Равној Романији се окупило 47 бораца који су прву оружану акцију извели у Жљебовима два дана касније, а крајем августа је услиједило прво ослобођење Сокоца. Недуго након тога, у бици на Романији учествује 250 бораца Романијског батаљона и формиране су Гласиначка, Романијска, Мокрањска и Прачанска Чета – навео је Јанковић.

Према његовим ријечима, Романија је у борби против фашизма изњедрила десет народних хероја – Данила Ђокића, Миланка Витомира, Марка Ећимовића, Славишу Вајнера Чичу, Марка Ећимовића, Јову Јанковића, Милана Шарца, Павла Горанина – Илију, Михајла Бјелаковића, Пера Косорића и Груја Новаковића.

– Осим њих, ту су и народни хероји Рава Јанковић и црногорац Радован Петровић који су погинули у Бијелим Водама. Осим 1.150 бораца колико је погинуло из Романијског одреда, а бројао је 3.020 бораца у току рата, пале су и 5.494 цивилне жртве, те 6.000 жртва у покољу на Старом Броду на Дрини у марту и фебруару 1942. када је страдао највећи број становника Романије. Свима одајемо помен и почаст, као и свим борцима од 1912. до 1995. године – додао је Јанковић.

Предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Бранко Короман је у свом обраћању поменуо да су људи вијековима бранили своја огњишта, најближе, као и право на живот и слободу.

– Увијек је скупа цијена слободе коју је плаћао српски народ да би могао нормално да живи. Нама остаје једино нада за будућа покољења, да ћемо љубоморно чувати оно што сада имамо и поштовати људе који су дали своје животе и породице погинулих бораца – поручио је Короман.

На Спомен – костурници у Парку бораца Романије уписано је 970 имена погинулих бораца и цивилних жртава рата, а на Спомен – кострурници у Подроманији око 100 имена бораца и цивилних жртава погинулих у Другом свјетском рату.

Дан устанка, обиљежен је уз пригодан културно – умјетнички програм а присуствовали су и учесници Народно – ослободилачког рата, потомци и становници наше локалне заједнице.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.