Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, коментаришући недавну одлуку одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка, да наметање било каквих одлука споља никада добро не може донијети.

Вучић је одговарајући на питање новинара да ли у БиХ пријети озбиљан сукоб, изјавио да зна шта се дешава у БиХ.

– Обавијештени смо и све пратимо. Плашим се да је атмосфера најузаврелија још од потписивања Дејтона. Нећемо оставити Републику Српску без подршке у економском и сваком другом погледу. Изаћи ћу са приједлогом како да у будућности водимо дијалог са Бошњацима. Желимо мир – рекао је Вучић, на конференцији за новинаре у Београду.

Најавио је састанак са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и руководством Републике Српске за 4. август када ће у Бусијама код Београда бити обиљежена годишњица Олује.

Вучић је реаговао и на изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића који је рекао да је одлука политичара из Српске као одлазак на колективни одмор.

– Немам коментар. Ситуација је озбиљинија од годишњих одмора. А они који кажу да Република Српска губи, никада није побиједио онај коме је странац помагао. Вријеме је да Бошњаци и Срби сами уређују своје односе. Шта ћемо да добијемо од нових сукоба? Од тога повратка нема – навео је Вучић.