Начелник општине Соколац Милован Бјелица обратио се суграђанима анализирајући годину иза нас, плановима за будућност општине као и планираним улагањима.

Драги суграђани,

Година иза нас је била изазовна и особена. Суочени са пандемијом морали смо практично да зауставимо своје животе да би их сачували. У том послу сви смо били заједно. И љекари и медицинско особље, и апотекари и ветеринари и привредници, пољопривредници и сви грађани наше општине.

Што се тиче политичког момента у којем се налази Република Српска морамо исказати јединство у кључним политичким питањима. То није једноумље већ је именитељ тог јединства Република Српска.

Фото: Бојан Д.Тошић

Како можемо да идемо напријед и да радимо на интеграцијама у Европску унију када смо протекторат дијела великих сила?

Наметање не може да донесе стабилност, неће донијети толеранцију, нити помирење.

Тешко је у таквим околностима радити, на пословима које живот грађана чине бољим и квалитетнијим. Просто, стално нас враћају у неку нестабилност и гребу по једва зараслим ранама. По овим питањима морамо бити као што смо били током пандемије – чврсти и јединствени.

Општина Соколац биљежи сваке године све већу привредну активност. Отворена су нова постројења, постојећа су проширила своје капацитете, а сада постоји поред заинтересованости домаћих и интересовање страних инвеститора за даља улагања. Дрвна индустрија се брзо опоравља од пандемије и затварања, а пољопривреда биљежи раст. Грађевинска индустрија чији је мотор предузеће нискоградње „Романијапутеви“ шири производњу. Изградили смо нове водоводе, реконструисали старе, рјешавамо питање отпадних вода, градићемо постројење за пречишћавање пијаће воде и постројење за пречишћавање и третман отпадних вода Изградили смо нове улице и асфалтирали многе неасфалтиране. Изградили смо уличну расвјету тамо гдје је није било, семафоре и поставили видео надзор у граду. Интернет, телевизија и телефонија су квалитетнији захваљујући постављању новог оптичког кабла. Изградили смо неколико игралишта са мобилијарима за дјецу, реконструисали објекте основне школе, Јавне установе за предшколско васпитање и образовање као и зграду Општине, која сада изгледа на понос свих нас.

Фото: Бојан Д.Тошић

У току су припреме за реконструкцију објеката Дом здравља, за чије потребе су обезбијеђена два нова санитетска возила и медицинска опрема. Обезбијеђена су и возила за потребе ЈУ Центар за социјални рад и Комуналне полиције општине Соколац. Уз помоћ донатора изградили смо 81 стамбену јединицу за лица која нису рјешила своје стамбено питање.

У плану је изградња Градске куће у којој ће бити смјештен музеј, спомен соба, туристичка организација, позориште, библиотека и дио локалне управе.

Пољопривредна производња је према званичним подацима у сталном порасту, како у количини произведеног и откупљеног млијека, тако и у производњи меса, кромпира и пластеничког поврћа. Завршили смо процес брендирања Романијског кајмака. Коначно је рјешен статус Центра за унапређење пољопривредне производње, Фаминекса и Врела Биоштице. ЈКП „Соколац“ редовно врши одржавање града и квалитетно пружа услуге гријања и погребне услуге.

Посебну пажњу поклањамо социјално-угроженом становништву, борачкој популацији и вишечланим породицама. Дали смо подршку брачним паровима заинтересованим за вантјелесну оплодњу. Већ дужи низ година број новорођенчади не опада и креће се око 100 дјеце у току једне године. Занемарљив је проценат оних који одлазе са подручја наше општине.

Остварили смо веома квалитетну сарадњу са невладиним сектором и свим установама и институцијама на подручју наше општине. Посебно желим да нагласим допринос Омладинске огранизације „Соколац“, Удружења грађана „Свети Василије Осторшки“, Планинарског друштва “Гласинац” Соколац, Удружења грађана „Аурора“, Удружења пчелара „Гласинац“ као и откупљивања, произвођача и прерађивача љековитог биља.

Морам истаћи веома квалитетно образовање на подручју наше општине, од предшколског до високог образовања.

Са Романије се шаљу позитивне и оптимистичне поруке. Те поруке се шире и осјети се ентузијазам у области туризма. Морам да напоменем да ми сада радимо на развоју туризма и да ту има много простора за напредовање. Одличне могућности имамо за сеоски, вјерски, спортски и посебно планински туризам.

Радимо „Стратегију развоја туризма 2021-2025“ у којој ћемо и домаћим и страним инвеститорима представити могућности али и пројекте и идеје у које је профитабилно улагати. Прва смо општина у Босни и Херцеговини која је потписала декларацију општине без брана, чиме није дозвољена изградња минихидроцентрала на нашим ријекама.

Припремили смо јавни позив за идејно рјешење затвореног базена и трибина стадиона као једне цјелине у СРЦ Бара, гдје већ имамо одличне терене, трим стазе, тениске терене.

Подстицаћемо побољшање и повећање смјештајних капацитета. Жеља нам је да искористимо природне потенцијале, надморску висину која погодује припреми спортиста и да будемо препознати као дестинација која има одличне инфраструктурне услове за овај вид туризма.

Екстремни спортови имају велики број поклоника на нашим просторима, тако да се захваљујући њима, а уз подршку општинских власти развија и овај вид туризма, што су препознали бројни гости. Вожње четвороточкашима, кросерима, монтибајк, летови које организује Аеро клуб Соко, змајеви, параглајдинг, неке су од атракција у Сокоцу и на Романији.

У поменутој стратегији своје мјесто ће наћи и изградња планинског ресорта „Соколов град“ на Романији. Оно што је Јахорина за Пале, то ће бити Соколов град на Равној Романији за Соколац. Куће у традиционалном стилу, апартмани, спортски терени, салон за забаву, само су неки од садржаја. Главни циљ пројекта је очување традиције, културе и обичаја овог простора, односно да се из заборава отргне планинска динарска кућа и тај стил градње. Морамо упознати и домаћу али и међународну јавност са културно-историјским насљеђем, са стећцима који су под заштитом Унеска.

Све што смо остварили у претходном периоду морамо се захвалити свим нивоима власти, а посебно Влади Републике Српске и међународним донаторима.

Соколац дакле има шта да понуди гостима, туристима, инвеститорима, али и домаћем становништву. Волимо свој град сваки дан и свуда и предано радимо да будемо бољи и да нам буде боље.