Ако имате пса за љубимца, знајте да трчање с њим пружа изврсне користи за ваше физичко и ментално здравље, али и за здравље животиње. Осим осигуране добре линије, бићете мање склони анксиозности и депресији, а и срце ће боље радити. Трчање ће упослити различите мишиће вашег пса, а и њима је потребно да редовно сагоријевају калорије.

Јачање срца

Физичке користи укључују јаче срце и плућа и за вас и вашег пса. Са све већим бројем паса који имају прекомјерну тежину, досљедна рутина трчања ће вам помоћи да задржите омиљеног љубимца у здравом распону тежине.

Студије су показале да активан начин живота смањује стрес и анксиозност и код људи и паса. Још боље, показало се да активни пси живе дуже и сретније. Када су пси недовољно стимулисании, могу бити деструктивни, хиперактивни, па чак и агресивни. Када трчите с псом, успут упознајете друге власнике и псе.

То им даје прилику да се „спријатеље” и уче се добром понашању према другим животињама. Ваш крзнени партнер за трчање помоћи ће вам да, ако осјетите умор, ипак, наставите даље вјежбати и трчати.

Пазите на рутину

Они који воле џогинг тврде да им је љепше када трче са својим псом. Умјесто да обраћају пажњу на вријеме трчања или сагорене калорије, они су усредсређени на уживање у трчању са својим сапутником. Ипак, водите рачуна да у рутину трчања пса уведете постепено. Вјежбајте заједно и удаљеност на којој ћете бити током заједничког џогирања.

Трчање с псом је одличан начин да се повежете с њим. Пси ће се посебно везати за вас ако учествујете заједно у истој активности, као што је једноставно трчање. И будите сигурни, у цијелој акцији, пас ће вас посматрати увијек као пријатеља, а не као конкуренцију која ће, можда, прије стићи до циља.