Специјалиста интерне медицине- кардиолог доктор Бојан Пејовић објаснио је које посљедице остављају високе дневне температуре и излагање сунцу.

Др Пејовић објаснио је да сунчаница настаје након дужег излагања главе сунцу, посебно када је потиљак изложен високој температури и под утицајем сунчеве топлоте. Наше тијело се хлади кардиоваскуларним системом и знојењем, а како би знојење било ефикасно за вријеме великих врућина кроз нашу кожу протиче знатно већа количина крви која хлади тијело и тако штити своје најважније органе, а посебно мозак.

Он је нагласио да су симптоми сунчанице јака главобоља, сува кожа, стално повећавање тјелесне температуре, вртоглавица, немир, поспаност, несаница, повраћање, зујање у ушима, поремећај вида и невјестица. Пулс је убрзан, а дисање плитко и убрзано.

„У овим ситуацијама особу на коју посумњамо да има симптоме сунчанице потребно је смјестити у хладовину, раскомотити је, стављати облоге са ледом на потиљак и главу, све док се температура не врати у нормалу. Тјелесну температуру потребно је стално контролисати и особи давати хладне напитке, најбоље воду“ напомиње др Пејовић, наводе из Болнице “Србија” у Источном Сарајеву.

“Топлотни удар је сличан сунчаници, настаје без најаве, као резултат прекомјерног повећања тјелесне температуре и немогућности организма да је одржи у нормалном опсегу, изненадним колапсом и падом крвног притиска . У овом случају симптоми на које треба обратити пажњу су : малаксалост, појава грчева, вртоглавица, осјећај жеђи, слабост, престанак знојења, јака главобоља, сувоћа и црвенило коже, пулс је слаб и јако убрзан. У случају појаве ових симптома, потребно је особу смјестити у хладну просторију, туширати је млаком водом, стављати хладне облоге, позвати хитну помоћ и обратити се љекару“ истакао је др Пејовић.