Боровница – бобичаста биљка, која има примјену и у народној и у службеној медицини. Плодове ове биљке најбоље је користити у свјежем стању и као сок. Користе се за састојак биљних мјешавина за лијечење шећерне болести и код поремећаја дигестивног тракта.

Ефикасна је за алцхајмерову болест, штити мозак од стреса и побољшава концетрацију. Сок од боровнице помаже при уринарним инфекцијама и успјешно уклања бактерију ешерихију коли. Посједује антиканцерогено дјеловање, смањује холестерол и посједује моћно антиоксидативно дјеловање.

До ове чудотворне биљке није тешко доћи, у природи је има довољно за све. Потребно је само слободно вријеме, а и љубав према природи и планинарењу.

Вишегодишњи берачи на локалитету општине Трново истичу да је боровница добро родила. Тренутно је берба на Рогоју, Црном врху и Јахорини и истичу да је најбољи род на Црном врху.

Због више надморске висине, берба на Трескавици тек сада почиње. До ње је мало теже доћи, потребно је пјешачити и по неколико сати. Али, то доказује да је квалитет трескавичке боровнице најбољи, јер није изложена штетним гасовима из аутомобила.

“Од природе можемо узети само онолико колико јој дамо”. – понекад и није истинито.

Прошли мјесец је, вјероватно, људским фактором запаљен боровњак на Рогоју.