Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да постоји могућност постављања соларне електране на подручју ове општине и да је о томе разговарао са представником једне њемачке компаније која се већ дуго бави производњом енергије из обновљивих извора.

Бјелица је нагласио да ће се о тој теми детаљније разговарати са европским компанијама у наредном периоду.

Бјелица је подсјетио да је студијом изводљивости Независног оператера система БиХ предвиђено да се на Сокоцу може успоставити соларна електрана капацитета до 140 мегавата.

Према његовим ријечима, ранијим мјерењима и праћењима у дужем временском периоду је утврђено да подручје Сокоца има око 1.350 сунчаних часова годишње, што је повољно с обзиром да је за рентабилну енергану потребно најмање 950.

“На Сокоцу постоје капацитети који могу да прихвате одређену јачину електричне енергије као и технички услови за прикључак на далековод до 100 мегавата, зашта је потребно да обезбиједимо негдје око 160 хектара земљишта за успостављање система за производњу електричне енергије од сунчеве свјетлости”, рекао је Бјелица новинарима.

Он је нагласио да свака локална заједница реализацијом пројеката “соларне електране” и “зелене енергије” повлачи и остале инвестиције на своје подручје, те да од тога може користи да има и општина Соколац.

Бјелица је нагласио да је европским фондовима на располагању око девет милијарди евра за реализацију пројеката производње електричне енергије из обновљивих извора и пратећих улагања за подручје југоисточне Европе.

Начелник општине Соколац је навео да је током разговора са представником њемачке компаније предложио да се на Сокоцу инсталишу пунионице за електрична возила чија употреба већ осваја европске земље, уколико би дошло до реализације пројекта и успостављања соларне електране на овом подручју.

“Надам се да ћемо имати већи састанак са представницима европских финансијских институција, њемачком компанијом која се бави производњом електричне енергије из обновљивих извора и реализацијом пројеката из енергетског сектора, и пројектантских кућа које раде за европске компаније велике инфраструктурне пројекте по земљама ЕУ”, рекао је Бјелица.