Више од 230 хиљада људи марширало је градовима широм Француске у протесту против пандемијских мјера и обавезне вакцинације здравствених радника.

Протести трају четири недјеље, а најмасовнији су у Паризу, Ници, Лиону и Монпељеу гдје је полиција растјеривала демонстранте сузавцем. Према наводима Ројтреса, на протесту су заједно и екстремни десничари и они са крајње љевице.

Здравствени радици у Француској до 15. септембра треба да се вакцинишу или ће бити суспендовани.

– Радије бих да не добијам плату, него да ме неко приморава да се вакцинишем – рекла је Дијана Хекинг, психијатрица из Париза.

Здравствена пропусница је документ који обухвата потврду о вакцинацији, негативан тест на Ковид 19 или потврду о оболијевању од Ковида, и од понедјељка ће бити потребна да би се ушло у кафиће, ресторане, возове, болничка одјељења. Већ се користи при уласку у биоскопе, концертне дворане, спортске хале, паркове.

Највећи дио грађана у Француској подржава идеју о здравственој пропусници. Откако је предсједник Емануел Макрон објавио да се та пропусница ускоро уводи, вакцинација је скочила.

У Француској је комплетно вакцинисано 54 одсто популације, а најмање седам милиона људи је добило бар једну дозу вакцине.

– Нисмо против вакцине, већ против тога да полажемо рачуне газдама – рекла је менаџерка у бару Лорен Заније која је протестовала у граду Камбреју.

У протеклих мјесец дана у Француској је забиљежено око 469 хиљада новозаражених и 900 умрлух. Откако је пандемија проглашена, Француска је водећа у Европи по броју инфирицираних и умрлих од Ковида.

Међутим, Француска није једина земља која уводи здравствене пропуснице.

У Италији од петка је на снази зелена пропусница, у Данској потврде о вакцинацији, а у Аустрији су потврде потребне да би се ушло у ресторане, позоришта, хотеле, спортске хале, фризерске салоне.

У Пољској, с друге стране, протестовало се због разматрања надлежних да невакцинисани буду под рестрикцијама.