Данас се навршава 31.година од како је основана Српска демократска странка за подручје Романије и Гласинца. Тим поводом, предсједник ОО СДС Соколац Милован Бјелица, упутио је писмо јавности које преносимо у цијелости:

,,Овога 11. августовског дана, драга браћо и сестре желим са вама да подјелим размишљања о историјском тренутку који траје или који се ево већ четврт вијека свакодневно обнавља.

Тај тренутак др Алекса Буха, министар спољних послова у Влади Републике Српске и 1996. године предсједник Српске демократске странке схватио је и образложио још те прве мирнодопске године у књизи „Аргументи за Републику Српску” у издању Матице српске.

Од тада до данас, траје аргументована мирнодопска одбрана Републике Српске. А тиме и одбрана истине, права и слободе. Слободе говора, слободе мишљења и права на одлучивање о свом постојању на просторима западно од Дрине.

Одређивањем притвора генералу Савчићу од стране Суда БиХ, иако он није прекршио било какву мјеру обезбјеђења, није напуштао земљу и није утицао на свједоке у свом предмету, практично је отпочела сезона лова због вербалног деликта. Тиме су нападнуте све оне слободе за које се Српска демократска странка залаже од свог оснивања.

Проф. др Јован Рашковић на оснивачкој Скупштини СДС-а за Романију и Гласинац – Стадион „Бара“, Соколац, 11. август 1990. године

Генерал Савчић није осуђен за било које кривично дјело и једини му је гријех што се усудио да размишља и да користи право на слободу мишљења.

Ово хапшење је још једна потврда потребе за аргументима за Републику Српску.

Генерал Савчић је предсједник Борачке организације Републике Српске, наш је Романијац, те нас та неправда тишти и као родбину и комшије. Па све и да није Романијац, Романија осјећа патњу све своје дјеце од Динаре до Шар планине.

А Српска демократска странка је аутентични политички и демократски израз и народа Сокоца и Романије ево већ 31 годину.

Ми морамо без уљепшавања људима рећи истину, Република Српска је данас у најтежој позицији од завршетка рата.

А у тим тешким временима немамо много својих способних људи, јер су или напустили земљу или су запали у малодушност. Поједине политике су кратковидо форсирале подобне, његовале удворништво и од дрвећа нису видјеле шуму.

Данас нам је потребно саборство које је једино Српска демократска странка показала да умије да створи. Из тог саборства настала је САО Романија па Република Српска. Синоним за слободу остатка остатака накланог народа.

Зато чувајмо своју Републику јер тиме чувамо слободу споља, а сачувајмо Српску демократску странку јер тиме чувамо слободу изнутра.

На многа љета!

Живјели!“