Фото: Ј.Ћајић

У организацији Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије у сарадњи са Заводом за трансфузију болнице „Касиндо“ и уз подршку Скупштине општине Соколац, у Парохијском дому у Сокоцу данас је одржана акција добровољног даривања крви. Акцији се одазвало 75 особа а прикупљено је 52 дозе крви.

Предсједник Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Госпава Пејић рекла је да је акција у Сокоцу једна од редовних активности овог удружења.

– На овим просторима имамо изузетно добар одзив и свијст о давалаштву је развијена, али нам треба много више крви од количине коју успијемо да добијемо. Неопходно је провести додатне акције даривања, али и едукације како би приближили људима шта се дешава са њиховом крви и колико је то значајно. Сви треба да знају да се крв не треба чувати у венама за неког, јер ми нисмо у стању ту крв дати истог тренутка, она мора проћи одређену обраду да би је дали пацијенту. Увијек је боље на оваквим акцијама прикупити одређене резерве које ће већ спремне чекати пацијенте. Акција на дан када се обиљежава Међународни дан младих са Сокоца шаље лијепу поруку, а то је борба за сваки живот. Диван је осјећај када некоме можемо помоћи, а можемо помоћи захваљујући тим златним капима које људи дарују, истакла је Пејићева.

Јелена Стојановић Лукић, шеф Службе за трансфузију „Касиндо“ нагласила је да ће ова акција много значити да се обнове залихе крви у овој служби.

Фото: Ј.Ћајић

– Протеклог мјесеца је у нашој служби било више намјенских давалаца крви због великог притиска на пацијенте и њихове породице да се обезбједе резерве, па ће ова акција донијети неопходно растерећење. Један дио крви коју смо прикупили је за лијечење пацијената у болници „Србија“, док други дио иде за лијечење наших пацијената у другим здравственим установама у Републици Српској. Крв могу даровати све особе старости од 18 до 65 година, доброг здравља и доброг општег стања, јако је важно да не узимају никакве лијекове и да нису хронични болесници, рекла је Стојановић Лукић и додала да се крв може даровати сваким радним даном у Служби трансфузије у болници „Србија“ од 7 до 15 часова.

Према ријечима Предсједника Скупштине општине Соколац Сретка Марјановића, у договору са Удружењем добровољних давалаца крви дошли су на идеју да акцијом обиљеже Међународни дан младих.

– Путем медија смо позвали младе са подручја наше општине да дају свој допринос и тиме обиљеже овај датум. Одзив је био изузетно велики, што говори и податак да је било преко 15 младих који су први пут даривали крв, рекао је Марјановић и искористио прилику да се захвали свима коју су подржали ову изузетно важну акцију, посебно нагласивши да су млади јединствени и да међу њима нема граница.

Млади Сокочанин Дејан Дебелногић први пут је даривао крв и свим суграђанима поручио да се постану добровољи даваоци како би помогли свима којима је оваква помоћ потребна.