Проблеми око редовног снабдијевања водом са локалног водовода Шијићи биће отклоњени у наредна два дана ангажовањем стручних људи, рекао је Срни начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Након данашњег састанка са представницима неколико села из дијела мјесне заједнице Каљина, он је рекао да се већ неколико година потрошачи на локалном водоводу Шијићи суочавају са честим прекидима и нестанцима воде.

Због тога је више пута локална управа ангажовала раднике да открију узрок и отклоне квар, те слала цистерне воде на то подручје, посебно за газдинства која се баве производњом веће количине млијека.

Тај проблем је посебно дошао до изражаја у овом дугом сушном периоду за мјештане седам села, што их је навело да затраже помоћ од начелника општине Соколац.

– Локална управа је више пута реаговала при свакој пријави проблема, иако тај водовод није у систему локалног предузећа водовода и канализације, јер су га изградили мјештани добровољним прилозима, али на нама је да помогнемо – навео је начелник општине.

Бјелица рјешење овог питања битног за мјештане неколико села види у припајању локалног водовода Шијићи соколачком предузећу Водовод и канализација “Врело Биоштица” које ће ускоро након завршеног поступка стечаја преузети локална управа.

Све ово нас упућује да што прије извршимо реорганизацију предузећа Врело Биоштица и да општина преузме управљање тим предузећем како би се сви водоводи у овој локалној заједници увели у исти систем газдовања и одржавања – нагласио је Бјелица.

Он је подсјетио да се некада са овог водовода снабдијевало око 1.000 становника тог сеоског подручја, а данас их је око 150.

Бјелица је рекао да је након обиласка терена закључено да воде на изворишту Шијићи има довољно, али се губи у систему до потрошача, а разлози могу бити нелегални прикључци или оштећење цијеви.

Локални водовод Шијићи-Каљина напаја насељена мјеста Каљина, Ријећа, Цврчиће, Имамовиће, Горње Гире, Храстишта и Ширјевиће.

Водовод је изграђен 1976. али није предат на управљање локалном предузећу за дистрибуцију воде због уочених недостатка на мрежи.

Бјелица је истакао да је састанак са стечајним управником предузећа “Врело Биоштица” заказао за крај августа, на коме ће разговарати о могућности убрзања поступка реорганизације овог предузећа, односно након завршеног стечаја преноса надлежности на локалну управу.

Са водовода Биоштица, којим газдује предузеће “Врело Биоштица” напаја се скоро 80 одсто становништва на подручју општине Соколац.