За предсједника новооснованог Удружења произвођача поврћа „Повртар“, које ће окупљати повртаре из шест општина у саставу града Источно Сарајево, изабран је Александар Гавриловић из Источно Старог Града, а циљ оснивања удружења је унапређење продаје и повезивање са тржиштем.

Менаџер Пољопривредног кластера „Сарајево-Романија-Подриње“ Жељка Пејовић рекла је Срни да је иницијативу о оснивању Удружења „Повртар“ покренуо овај кластер, те да су те да су на оснивачкој скупштини одржаној јуче на Палама изабрани органи управљања и договорене основне смјернице рада Удружења.

Она је подсјетила да се овај кластер бави веома битним питањима у области пољопривреде – промоцијом производа, маркетингом и брендирањем, што није био случај у ранијим облицима организовања пољопривредника, те додала да је оснивање удружења пољопривредних произвођача један од облика помоћи кластера развоју пољопривреде.

„Кроз ИФАД /Међународни фонд за развој пољопривреде/ пројекат `Развој конкурентности у руралним подручјима` за набавку пластеника до сада је подржано 398 корисника, а велики број пластеника је подигнут и кроз друге видове подршке“, навела је Пејовићева.

Она каже да се на тај начин појавио велики број произвођача поврћа за које је било неопходно удруживање како би могли организовати заједнички наступ на тржишту.

Према њеним ријечима, указала се и потреба за организовањем стручних обука за тако велики број произвођача, те пружање помоћи при набавци сертификованог садног материјала и препарата за заштиту и његу поврћа.

Пејовићева истиче да се на тај начин повртарима из Сарајевско-романијске и Подрињске регије пружа могућност учешћа у различитим ино-пројектима који се помажу развој пољопривреде.

„Пољопривредни кластер `Сарајево-Романија-Подриње` наставиће да подржава произвођаче кроз нови ИФАД пројекат чија реализација почиње сљедеће године и нуди добре могућности за унапређење пољопривредне производње“, рекла је Пејовићева.

Оснивачкој скупштини Удружења „Повртар“ присуствовали су произвођачи поврћа, представник Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске, представник Задруге „Биос“ која је лидер на пословном плану „Производња поврћа у заштићеном простору“ који се финансира из Међународног фонда за развој пољопривреде ИФАД, те представници општина из регије.

Пољопривредни кластер „Сарајево-Романија-Подриње“ основан је у мају 2019. и дјелује у 12 општина ове регије.

Циљ оснивања кластера је формирање базе података у агро-прехрамбеном сектору, унапређење продаје, повећање обима производње, побољшање квалитета, удруживање средстава, промоција локалних брендова, повезивање са тржиштем, те стимулисање укључивања жена и младих у пољопривредну производњу.