Романија окупила више од 60 бициклиста (ВИДЕО)

0

На Сокоцу се данас окупило више од 60 бициклиста из свих крајева Српске, Федерацијe БиХ /ФБиХ/, Србије и Црне Горе на првој бициклистичкој планинској вожњи „Романија зове 2021“ стазом дугачком 70 километара, а прво мјесто освојио је Веселин Кусевија из Краљева, док је други Сокочанин Миладин Скоко.

Радивоје Трифуновић, члан соколачког Планинарског друштва „Гласинац“ и бициклистичког удружења у оснивању „Романија-сајклинга“, рекао је Срни да је овај скуп најбољи начин да се промовише бициклизам на Романији као активан стил живота који доноси много бенефита по здравље људи, уштеду времена проведеног у класичном превозу и низ других предности.

„Може се рећи да сам главни покретач идеје о планинској бициклистичкој вожњи на овом подручју, али је њену реализацију омогућило десетак људи који су посвећени и озбиљни ентузијасти у бициклизму и планинарству“, навео је Трифуновић.

Он је истакао да је планински бициклизам сродан планинарењу, па је соколачко Планинарско друштво „Гласинац“ база и полазна основа од које се кренуло ка развоју бициклизма на овом подручју.

На полазишту бициклистичке трке код Спортске дворане на Сокоцу међу заљубљеницима у овај вид спорта и рекреације у јутарњим часовима био је и Радослав Голубовић, предсједник Планинарског бициклистичког клуба „Чикер“ из Краљева, који је први пут на Романији да би помогао својим пријатељима јер има десетогодишње искуство у организовању „Чикер-МТВ“ маратона који траје 10 дана.

Бранислав Лазовић из Лепосавића са четворицом пријатеља први пут је стигао на Соколац и у Републику Српску и осјетио је све љепоте „легендарне горе“ какве је ријетко имао прилику да види, иако вози од 2014. године.

Весна Петровић из Београда бицикл активно вози скоро седам година и учествује на сличним манифестацијама.

„Тешко јесте, али се спремамо и за то, као и за све лијепе тренутке које доживимо на планинским стазама“, навела је Петровићева, не кријући задовољство што је Романију доживјела возећи кроз предивне шумовите и високе предјеле.

Заљубљеник у бициклизам Адис Гушо из Горажда рекао је да учествовао више пута на сличним скуповима јер годинама ужива у вожњи, не размишљајући о наградама и такмичењима.

Ко није пробао и не зна колико се ужива у овој врсти спорта и рекреације, па позивам све младе људе да се окушају на овим стазама“, поручио је Гушо.

Игор Мучибабић је са пријатељима из Вишеграда већ познат јавности по поклоничим путовањима и дугачким стазама на бициклу, а данас је учествовао и у вожњи на Сокоцу.

Он је истакао да га радује што бициклистичка секција у Вишеграду, која дјелује у оквиру Планинарског друштва „Столац“, све више окупља љубитеље вожње у природном амбијенту планина у том крају.

Учесници данашње прве планинске бициклистичке вожње „Романија зове“ пошли су у јутарњим часовима стазом дугачком 70 километара која води од Спортске дворане, соколачком главном улицом, трим стазом Парка-шуме Талине, макадамским и ливадским стазама према Ћаваринама, Озерковићима, Романији, Боговићким стијенама до Планинарског дома на Равној Романији, гдје је настављено дружење љубитеља бициклизма.

Чланови Планинарског друштва „Гласинац“ и бициклистичког удружења у оснивању, прије изласка на стазу положили су цвијеће на гроб свог пријатеља /32/ Павла Нинковића, преминулог од повреда задобијених у саобраћајној несрећи у фебруару – спортисте, планинара, бициклисте, љубитеља природе и хуманисте.