Бесједа блаженопочившег Митрополита Амфилохија са вечерње службе у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, 24. августа 2020. године

Свети Петар II Ловћенски Тајновидац је учио Црногорце да имају љубави једни према другима. Да се не свађају, да се не свете, да укину крвне освете, а онда је рекао да Црну Гору и њих предаје Пресветој Тројици, Богу живоме, и Пресветој Богородици. Предавши Црну Гору Пресветој Тројици, Богу љубави и Богородици, која је родила Христа, Бога љубави, он се исповједио, као што је записано, причестио се и онда легао на страмац свога стрица, Светога Петра Цетињскога, испружио се и упокојио. И остало је записано да такве смрти никада нијесу видјели главари.

Зашто помињем њега, Светог Петра ΙΙ Ловћенског Тајновидца и то његово завјештање? Зато што, ево, послије сто седамдесет година Црна Гора се налази у истом положају у коме је била за вријеме Петра ΙΙ. Предата је од њега, а прије њега од његовог стрица, а прије њега од свих светих Божијих људи, од времена Светога Саве, предана је Светој Тројици, Богу љубави и Мајци Божијој и она њима дише. Ове литије које сте ви организовали, ви, народ Божији, то су те литије љубави братске и слоге, мира и помирења. Сагласно том благослову Петра ΙΙ Ловћенског Тајновидца, оне су у исто вријеме и молба главарима да престану да због своје власти и частољубља, стварају и умножавају ту мржњу у народу. Јер оно што је народ кренуо да ради нико није организовао, него је из бића народа, ова литија и друге литије. И онај који врши насиље над овим народом у име Црне Горе, у име црногорства, некаквог идентитета, он ништа друго не ради него оно што је Свети Петар Цетињски тражио од ондашњих главара да не врше такво насиље, него да се помире братски, у слози и у љубави.

Ево, као што видите, народ је кренуо из Никшића, народ је кренуо из Куча, из Братоножића, на ове литије са колима, да би испоштовао одлуке наших здравствених установа, да посвједочи ту љубав и ту вјерност Богу љубави и братској љубави и слози. Они су заустављени, врши се насиље над њима. Код Жуте Греде се врши насиље већ дуже вријеме, али они ће заборавити да на тој Жутој Греди је ова садашња власт била да сруши тадашњу власт. Али она власт је чак била и часнија од ове, јер их нијесу зауставили него су их пустили и они су преузели власт у Црној Гори. Тако су они данас, тај народ који иде ондашњим стопама њиховим, они врше насиље над тим народом! Није то добро ни за кога, а прије свега није добро за њих! Ако су они заиста народна власт, онда каква је то народна власт која врши насиље над народом! То се догађа данас са народом и уочи ових избора који се данас припремају, врши се куповање душа. Није мало њих који не смију јавно да кажу колико им нуде да им купе душе, нарочито оној сиротињи ромској. Дакле, њима купују душу, а врше насиље над народом којем не могу да купе душу! Није то добро за њих и нека их Бог уразуми да престану са тим, јер тако се не може успоставити мир, спокојство и напредак, истински напредак Црне Горе.

Ничија није до зоре горела! Ево ја, који сам стар осамдесет и двије године, а свештено лице већ педесет и двије, никада нијесам био на парламетарним изборима од своје младости, јер нијесам знао за кога и како да гласам. Било је насиље комунистичко, па се наставило. Али ево сад, обећавам вама овдје, народу Божијем, у осамдесет и другој години, излазим на изборе и гласам по својој савјести! И свима вама поручујем и кажем да сви изађете на изборе и да сваки гласа по својој савјести. Дакле, Свети Петар Ловћенски Тајновидац је предао свој народ Богу љубави, Светој Тројици, и мајци Божијој. Тако, ево, и ја, као његов недостојни насљедник, какав сам да сам, али ништа друго не радим у ово вријеме, а посебно пред вама, него се трудим да предам Црну Гору, Црногорце, без обзира како се ко осјећа, Пресветој Тројици, Богу љубави. И да замолим све до једнога, да се у тој љубави срећу једни са другима и да у тој љубави изађу на изборе, у љубави према Богу, према светињама творевине Божије, према светим Божијим људима, према Мајци Божијој и према светињама које су Божије светиње и Христове светиње! Ови сад кажу, својим безакоњем, да хоће светиње да присвоје себи, својој секуларној држави, држави која је одвојила, и нека је одвојила, Цркву и државу. Према томе и те светиње, оне припадају у Црној Гори, нико неће овај нигдје носити! Нити друге храмове и све што смо градили у ових тридесет година, а и оно што је градио краљ Никола. Све је то оно што је везано за Црну Гору и за потомство Црне Горе.

И ево, Храм Светог Јована Владимира, и овај највећи храм у историји Црне Горе, они су за Црну Гору, за овај народ овдје, за свако људско биће. Ево синоћ су били неки странци овдје, ови храмови су и за њих! Ја имам своје кумове у Перуу, они припадају оном древном народу Инка. Била је древна империја Инка, коју су разорили и срушили они који су дошли из Шпаније и из Европе. И онда сам тамо њих петоро, брачни пар и дјецу, крстио православно. Ја сам, поред зидова Инка, у језеру крстио њих петоро и они су моји кумови, моја браћа. Ја јесам Србин, ја јесам Црногорац, али сам и Инк! Јер у Цркви Божијој су сви позвани да буду један народ, једнога духа, једне вјере и једног опредељења за вјечно и непролазно људско достојанство. Зато су призвани сви људски народи и зато су грађени ови храмови Божији. И ко има право да одузима те храмове у име кога и у име чега? Зато се поново обраћам и вама да у миру, братству, љубави и слози ове припреме за сами дан избора, све буде у духу овога аманета Светога Петра Цетињскога, Ловћенског Тајновидца. А, у исто вријеме, скрећем пажњу и на оне који су на власти, да се не може насиљем стварати будућност ни своја ни своје дјеце, а поготово будућност Црне Горе!

Према томе, нека Бог благослови све вас, сву Црну Гору и све људе који живе у Црној Гори. Нека Божија љубав, Божија истина, Божија доброта, све помилује и све призове на ту и такву љубав. Посебно благосиљам, у име Светога Саве, у име Светога Петра Ловћенског Тајновидца, ову дјецу нашу. Вршити насиље је над овом дјецом, у име које Црне Горе и које власти?! Има ли неко право да то ради са мојом кумом и свом овом дјецом која су моја дјеца, сви до једнога овдје, сви заједно. Нека Господ благослови ову мудрост дјетињу. Христос је дјецу призвао и данас је призвао све људе као Своју дјецу. Рекао јe: ,,Πустите дјецу да долазе к мени!” Е, тако данас радимо и ми, па и ови који су на власти, дјецу треба испоштовати, цјеливати и послушати.

Дошло је вријеме да родитељи слушају своју дјецу! Ово је јединствени случај у Европи. Црна Гора, у којој је народ васкрсао! Васкрсла је љубав према Светој Тројици, према Цркви Божијој и то је оно што треба да схвате ови који су на власти. Овдје није просто нека политичка дружба, него народ који је васкрсао, који је кренуо да ходи путевима својих предака, ходи путевима Светог Петра Цетињскога и Светог Петра II Ловћенског Тајновидца. А ви уграђујете себе у ловћенску цркву, разорену, ви сте камење које се уграђује у ону разорену Цркву! Она се тиме обнавља па се кроз њу обнавља истинска и изворна Црна Гора и народ Божији који је постао примјер свој Европи и Америци! Тамо се туку и свађају, а овдје, ове наше литије, су литије љубави, братске слоге и слободе!

У то име још једном и безброј пута, Христос воскресе!

Бог да вас благослови, све вас, а нарочито дјецу вашу благословену и да чува Црну Гору од свакога зла и да љубав Свете Тројице завлада у срцима свију нас и у срцима свију људи и свих земаљских народа. Амин, Боже дај!

Транскрипт Данило Балабан