Страхиња Вељовић (23) из Сокоца оптужен је да је у априлу ове године испалио рафал из митраљеза у плафон објекта Шумског газдинства “Јахорина” у Палама.

Оптужницу је подигло Окружно тужилаштво Источно Сарајево, а потврдио Основни суд у Сокоцу.

Вељовића терете да је 18. априла ове године у вечерњим часовима ушао у објекат у мјесту Кадино врело – Врхпрача у коме је било окупљено више људи.

“Теретимо га да је у приземљу објекта ШГ “Јахорина” пуцањем из ватреног оружја изазвао опасност за живот људи. Он је из митраљеза “ЦЗ”, модел М84, рафално испалио четири метка у плафон након чега је заједно са оружјем напустио објекат”, наведено је у оптужници.

Поред кривичног дјела изазивање опште опасности, Вељовића терете и за недозвољено производњу и промет оружјем или експлозивним материјама.

“Сумњичи се и да је 19. априла 2021. у Понор-Госина код Пала неовлашћено држао митраљез “ЦЗ” у чијем се лежишту налазио редник са 91 комада метака, калибра 7,62 x 54Пмм”, наведено је у оптужници Окружног тужилаштва Источно Сарајево.

Вељовић је ухапшен у јеку вируса корона, када су угоститељски објекти били затворени, а окупљања забрањена. Упркос епидемиолошким мјерама које су донесене ради заштите здравља људи, немали је број оних који су их свјесно кршили.

Те вечери Вељовић је наводно био на прослави рођендана у изнајмљеном објекту, а тој забави присуствовао је већи број људи.

Можда би се он и “извукао”, али је друштвене мреже преплавио видео-снимак на којем се могло видјети да је ријеч о журци са музиком уживо.

Како се види на снимку, друштво је било весело, али је у једном тренутку ушао мушкарац и митраљезом познатим као “сијач смрти” испалио четири хица у ваздух. На снимку се види да су се присутни уплашили, након чега је Вељовић изашао напоље.

Организатор

Након што је Страхиња Вељовић ухапшен због сумње да је пуцао на приватној забави, огласила се и полиција у Источном Сарајеву која је тада казала да ће Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву бити пријављен и организатор прославе.

“Против М. Ц, лица које је организовало прославу, биће поднесен извјештај о почињеном кривичном дјелу непоступање по здравственим прописима за вријеме пандемије”, казали су тада у Полицијској управи Источно Сарајево.