Због географског положаја, природног и културно-историјског насљеђа, Чајниче, смјештено на 816 метара надморске висине, многи оцјењују као једно од најбајковитијих мјеста на Балкану.

У овом планинском градићу је од прије двије године и први у Српској, Парк природе „Цицељ“.

Овај парк распростире се на више од 300 хектара са ендемским врстама биљака, специфичним саставом земљишта и квалитетом воде.

Вриједност је и у Орловачким стијенама, и врелима воде. Утиснуто у планински крајолик, Чајниче подсјећа на природни амфитетар.

Јединствен је и због заштићеног прашумског резервата Борица.

Специфичност је да се на 300 метара од градића налази прашума – каже Марко Мићевић, директор ШГ „Вучевица“ Чајниче.

Посјетиоци су одушевљени шетњама кроз шуму и погледом на мјесто које годинама називају „мала Швајцарска“.

– Природа је лијепа, све мирише на природу, једноставно је савршено. Људи су добри, што је најбитније – каже један од посјетилаца.

У Парку природе одређен је и кутак за најмлађе. Уредило га је Удружење „Ми волимо Чајниче“. Ту је и стаза здравља и чувене трим стазе.

– Ворк аут терен, зип лајн, мини адреналин и баскет три пута три – само су неки од садржаја које нуди овај комплекс – истиче Милош Лаковић предсједник Удружења „Ми волимо Чајниче“.

Шумско газдинство „Вучевица“ које газдује Парком природе „Цицељ“ обновило је и један од симбола Чајнича – хотел Оријент. У новом руху и нова намјена – пословно сједиште и Ловачка вила.

Мићевић каже да хотел тренутно располаже са 22 једнокреветне и двокреветне собе.

У плану је и обнова скијалишта.

Чајниче је у свијету познато и по исцјељењима пред чудотворном иконом Богородице. Препоручује се и посјета Музеју Храма Успења Пресвете Богородице. Овдје вриједи посјетити и Преврзму са јединственим Спомеником фудбалској лопти, Тргом Емира Кустурице, излетиштем и љековитом водом.