Начелних општине Источна Илиџа Маринко Божовић изјавио је да очекује да до краја године буде завршена изградња моста „Плави анђели“ преко ријеке Жељезнице и Аеродромска улица у Пословној зони „Радуловац“, која ће омогућити несметан саобраћај на новом излазу из насеља Војковићи.

„Планирамо откупити још 5.000 метара квадратних земљишта у самом центру општине, између Храма Светог Василија Острошког и будуће гимназије, гдје би направили подземни паркинг у двије етаже“, рекао је Божовић Срни, истичући да је општина успјела да реализује већину започетих пројеката, те да очекује да ће и нови до краја године бити остварени.

Он је навео да је на врху гараже, која би била у нивоу цквене порте, планирано још једно мултифункционално игралиште, парковски простор и додатни садржаји за бављење спортом и рекреацијом.

Према његовим ријечима, предвиђен је и завршетак парка испред цркве и његово повезивање са Шеталиштем „Доктор Миодраг Лазић“ и већ изграђеним степеништем. Он каже да ће току године започети изградња нових улица, са ширењем општине од насеља Добриња четири према згради Агенције за истраге и заштиту /Сипа/.

„Очекујемо завршетак свих битних пројеката, отварање јавног позива за изградњу Средњошколског центра Источна Илиџа, који би финансирала Влада Републике Српске, као и окончање излагања земљишта у Катастарској општини Храсница, чиме бисмо створили услове за наставак разговора са британском фондацијом `Дог траст` о подизању прихватилишта и болнице за кућне љубимце, као и почетак изградње нових садржаја на локалитету Илињаче“, истакао је Божовић.

Начелник Источне Илиџе каже да је ова општина за све инвеститоре у привредне капацитете отворена 24 часа.

„Мислим да смо тренутно једина општина на подручју цијеле сарајевске регије која има на располагању више од 400.000 метара квадратних земљишта намијењеног за градњу пословних објеката и желимо потпуно искористити ту предност. Међународни аеродром има план ширења према нама, чиме ћемо ускоро постати општина која на основу тога излази на међународне границе“, нагласио је Божовић.

Он напомиње да, према показатељима, долазак инвеститора на подручје ове локалне заједнице има тренд раста, те да су неки од њих већ у фази добијања грађевинских дозвола или су купили земљиште, као компанија „Ђурић МББ“ из Добоја која ће ускоро почети са изградњом тржног центра на Кули на локалитету Трокут.

Међу њима су и ланац тржних центара `Робот` који креће са изградњом свог објеката на потезу Шкрбино поље према Болници `Србија`, те компанија `Пауер` из Рогатице која шири своје пословне капацитете изградњом дистрибутивног центра у Пословној зони `Радуловац`“, исткао је Божовић.

Према његовим ријечима, Компаније „Мибрал“, „Ермекс“, „Мепол“ и „Фоболукс“ купиле су земљиште и раде на пројектној документацији за изградњу нових пословних објеката укупне површине око 3.000 метара квадртатних.

„Осим ових инвеститора, имамо контакте са компанијама из Србије, које се баве производњом алуминијских профила, фасада и браварије и сталне упите заинтересованих инвеститора за изградњу складишта, дистрибутивних центара и изградњу стамбених објеката“, навео је Божовић.