Члан Независне међународне комисије о Сребреници Стивен Мејер поручио је за АТВ да се сарајевске власти нису потрудиле да се суоче са чињеницама које су у Извјештају представљене и да је готово неизбјежно да ће Република Српска прогласити независност.

„Били бисмо срећни да расправљамо о чињеницама са сарајевским властима. Они су само давали етикете, нас су клеветали. То није проблем за мене, већ сам то доживио. Рекли су да сам лобиста Владе Српске, да ме плаћају. Ако је то истина, нисам видио било какав новац досад. То није истина. Власти у Сарајеву, као и директор Меморијалног центра у Сребреници су нас осудили, али је јасно да га нису прочитали, да се нису суочили са чињеницама, само су реаговали“, каже Мејер.

Он такође истиче да у процесу тражења информација и ратне архиве од власти у БиХ, Република Српска је доставила већину затраженог, док из ФБиХ нису добили све ратне архиве које су тражили, тако да су обављали доста сопственог истраживања.

„У представљањима које смо одржали и интервјуима које сам дао, рекли смо да постоје два спектра. Први је сама Сребреница. Шта се тамо десило, зашто и како се десило. Провели смо много времена истражујући број убијених, како су убијени, како смо дошли до тога. Али други дио се бави лекцијама за будућност. Не желимо сада да станемо. Желимо да тражимо помирење. Овдје у Босни, али и широм свијета.

Прво што се тиче Босне. Због Инцковог закона. Морам да кажем да је наш извјештај заправо везан за Инцков закон на неки начин. Ми сматрамо да је извјештај охрабио Инцка да наметне свој ужасни закон. Закључили да нам то даје оправдање да наставимо да тежимо ка помирењу. Одговор на Инцка у Босни је различит. Одговор у Републици Српској је веома другачији од одговора у Федерацији. Вјерујем да је начин на који је Влада овдје одговорила – повлачењем из одлучивања, гура ситуацију много ближе независности Републике Српске. Мислим да је готово неизбјежно да ће Република Српска прогласити независност“, каже Мејер.

Разговори о независности Републике Српске готово увијек повлаче приче о новом насиљу, иако сви званичници у Српској наглашавају да то треба урадити само законито и мирним путем.

„Да, миран разлаз, мислим да је то за похвалу, и тако би требало да буде. Не мислим да ће бити интервенције НАТО-а у случају независности, прије 15 година можда би било, али за то данас нема воље. Предалеко се отишло повлачењем из институција које доносе одлуке, повлачењем предсједника Додика из трочланог Предсједништва, већ се отишло много, много даље. Када би Влада Српске рекла Федреацији: “Хајде да се направи миран, пријатељски разлаз. Ово не функционише, Инцков закон то показује. Запад нас је гурнуо у ову творевину звану Босна. То није оно што смо жељели. Хајде да урадимо оно што ми желимо сада.” Не мислим да би тада било НАТО одговора, мислим да је могуће одређено насиље између Муслимана и Срба у граничним подручјима, мислим да је то могуће. Зато сматрам да је важно да Република Српска настави са улагањем у своје снаге МУП-а искључиво за одбрамбене сврхе, остане потпуно посвеђена одбрани и мирном разлазу“, каже Мејер.

„Не вјерујем да ће се НАТО умијешати“

„Размијем страх, јер сте то проживјели. Ја сам се тиме бавио из даљине, али сам и био овдје. Разумијем страх, већ су ме овдашње власти питале да ли ће се НАТО умијешати ако ово урадимо, рекао сам да не мислим тако. Ово нису ране 90-е. Ово су ране 2000-е. Ситуација је веома другачија. Не мислим да европске земље заправо брину да ли ће Босна остати цјеловита или не. Више би вољеле да остане, али ако се деси миран разлаз, мислим да ће Европа то да прихвати. Сједињене Државе се томе противе, наравно, али Сједињене Државе нису промијениле своју полкитику 26 година“.

Мејер објашњава да вјеровање САД-а да имају право и дужност да осигурају људе који не знају боље, научи их како треба да живе није дало нигдје рјешење.

Сада смо у Авганистану дошли до тренутка када људи то схватају. Тренутно радим на пројекту који се зове “Пад Сједињених Држава”. Не ради се о томе да смо изгубили много моћи, већ да постоји више држава и да је међународни систем другачији. Путин, Си Ђинпинг, они не брину шта каже Вашингтон, они ће слиједити властите интересе. И то се показује. Ако се вратите уназад, од Вијетнама, Сомалије, Ирака, Авганистана, нисмо успјели да поставимо амерички тип демократије у било којој од ових држава. Запад је овдје форсирао ситуацију. Било је много подјела у америчкој влади о овоме. Некада то људи не разумију, мисле да у америчкој влади влада једноумље. То није истина.