Начелник општине Соколац Милован Бјелица са сарадницима и стечајни управник предузећа Водовод и канализација „Врело Биоштица“ у стечају Радомир Јокић састали су се данас са директором Зависног предузећа „Електродистрибуција“ а.д. Пале Ацом Станишићем како би разговорали о наредним корацима у реорганизацији предузећа „Врело Биоштица“. Наиме, предузеће „Електродистрибуција“ је највећи повјерилац у поменутом соколачком предузећу у стечају и на састанку је закључено да препрека у наставку процедуре неће бити.

-Потврдили смо оно што смо раније договорили, да партнер за реорганизацију остаје Општина Соколац, те ћемо инсистирати да најмање намирење за шта треба да обезбиједи средства Oпштина је једна трећина утврђених потраживања повјерилаца. Такође, оно што је веома важно јесте да средства, која не буду готовински плаћена од партнера за реорганизацију, Општина обезбиједи кроз властите мјенице – истакао је стечајни управник ВиК „Врело Биоштица“ Радомир Јокић.

ЗП „Електродистрибуција“ а.д. Пале као највећи повјерилац у ВиК „Врело Биоштица“ у стечају прихвата оно што је најбоље за локалну управу, као и грађане општине Соколац, што имплицира да ће бити реалан партнер у провођењу процедуре реорганизације, потврдио је директор „Електродистрибуције“ Ацо Станишић.

-Дозволићемо репрограм договорених плаћања у стечајном поступку. Све стране су исказале жељу да се овај процес што прије приведе крају са коначним циљем да Општина Соколац постане стoпостотни власник предузећа и да на тај начин настави газдовати новом, али и старом мрежом. Тренутне обавезе „ Врела Биоштице“ према ЗП „Електродистрибуција“ а.д. Пале, биће тачнo обрачунате након Скупштине повјерилаца односно акционара поменутог предузећа у стечају, који ће бити одржан ускоро – изјавио је Станишић.

-Општина Соколац је прије осам година почела рјешавати статус предузећа „Врело Биоштица“ у стечају, које је према повјериоцима имало обавезе у износу од око 5.000.000 КМ. До сада смо уложили значајна средства, кредитна, власита као и донаторска. Скупштина повјерилаца са стечајним управником и стечајним судијом је донијела одлуку да је Општина дужна обезбиједити 1.500.000 марака за откуп предузећа у периоду од три године. Уз подршку Владе РС уплатили смо прву рату – 500.000 КМ, другу би требало да измиримо до краја 2022., а трећу до краја 2023. С обзиром да је локална заједница измирила обавезе по споразуму, иницирали смо овај састанак како би убрзали процедуру и извршили преузимање предузећа. С обзиром на то да „Електродистрибуција“ има највећа потраживања од „Врела Биоштице“ постигли смо договор са директором Ацом Станишићем, који ће бити у интересу локалне управе и становништва. Претходно смо донијели одлуку, али смо морали промијенити једну клаузулу, тако да општина издаје своју гаранцију о измирењу дуга уз покриће са мјеницама са роком доспјећа – 31.12.2022. односно 31.12.2023. Предузеће је стабилно, има и сопствених средстава, а вјерујем да ћемо обавезе измирити много прије предвиђених рокова – појаснио је Бјелица.

Бјелица је оптимистичан да би преузимање предузећа могло бити завршено до краја ове године.