Фото: Бојан Д.Тошић

Група од 70 студената и пет професора Департмана за историју Филозофског факултета из Ниша положила је данас вијенац погинулима код централног крста Српског војничког спомен-гробља Мали Зејтинлик на Сокоцу, гдје су дошли у оквиру стручне екскурзије кроз Републику Српску и Федерацију БиХ.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић, домаћин студентске посјете историјским мјестима страдања на овом подручју, изразио је задовољство што су студенти из Ниша са својим професорима имали прилику да виде Мали Зејтинлик.

Фото: Бојан Д.Тошић

Он је рекао новинарима на Сокоцу да је на овом мјесту сахрањено готово 1.000 српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије, чије посмртне остатке су њихови најближи пренијели на Соколац у великом егзодусу сарајевских Срба након потписивања Дејтонског мировног споразума.

Мастиловић је навео да је са колегама са Филозофског факултета у Нишу дошао на идеју о овој посјети знајући да култура сјећања код Срба има два велика недостатка – незнање и међусобно непознавање.

Фото: Бојан Д.Тошић

Из тога је проистекла идеја о оваквим посјетама студената Српској и Србији, за које вјерујемо да ће постати традиционалне. Осјети се велика сметња тим интегративним процесима српског националног корпуса, барем на том духовном и културном плану“, рекао је декан.

Он је нагласио да дјеца из јужних српских крајева требају да сазнају нешто више о историји Срба на овим просторима и да се упознају са студентима у Источном Сарајеву, те додао да ће бити организоване и посјете Филозофском факултету у Нишу.

Фото: Бојан Д.Тошић

Доцент доктор Дејан Антић са Филозофског факултета у Нишу изјавио је новинарима да је ово прва посјета студената општини Соколац и Малом Зејтинлику и да раније нису имали прилику да дођу на бројна српска стратишта широм Републике Српске.

Он је истакао да већ неколико година постоји озбиљна сарадња између филозофских факултета у Нишу и Источном Сарајеву која се, осим на научном нивоу, заснива и на његовању културе сјећања.

„Нема ниједног педља српске земље који није натопљен српском крвљу. Управо је Мали Зејтинлик пример жртве за слободу и за одбрану свога народа“, навео је Антић.

Он је рекао да ова посјета више од 70 студената историје и разних других студијских програма са Филозофског факултета у Нишу свједочи да се млади не одричу својих предака, онога што су њихови преци учинили и жртве које су поднијели да би они данас живјели у слободи.

„Кључ српских националних интеграција је у повезивању младих људи, студената из Ниша са студентима из Источног Сарајева, из Бањалуке са студентима из Новог Сада, јер нама нико не брани да се уједињујемо на плану културе, просвете, економије и привреде. Мислим да је то пут којим српски народ треба да иде у будућности“, поручио је Антић.

Фото: Бојан Д.Тошић

Мартин Димитријевић, студент Департмана за историју Филозофског факултета из Ниша, изразио је задовољство што се данас поклонио сјенима српских бораца на Малом Зејтинлику.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица поздравио је студенте из Ниша на Малом Зејтинлику и говорио им о разлозима настанка овог војничког спомен-гробља.

Прије посјете Српском војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу студенти су посјетили Стари Брод на Дрини, мјесто на којем су усташе убиле 6.000 српских цивила у Другом свјетском рату.

Ова група сутра наставља пут правцем Сарајево-Мостар-Житомислић-Пребиловци-херцеговачке јаме-Требиње.