Први човек СПЦ ће у суботу присуствовати вечерњој молитви и након тога се обратити народу, а у недељу присуствовати устоличењу митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру

Подгорица – Испред Храма Христовог спасења у Подгорици све је спремно за дочек његове светости српског патријарха Порфирија.

Изнад главног улаза у Храм пише: „Благословен који долази у име Господње”. Са десне стране улаза у Храм Христовог васкрсења постављен је велики портрет Светог Саве, а са леве стране портрет Светог Петра Цетињског Чудотворца.

Изнад светаца постављена су и два велика видео-бима, како би сви присутни верници могли да прате збивања око Храма и у њему 4. септембра када у Подгорицу и њен храм стигне патријарх Порфирије.

Према протоколу патријарх ће присуствовати вечерњој молитви и након тога се обратити народу. Наредног дана, патријарх Порфирије ће присуствовати устоличењу митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру.

Патријарха ће „дочекати” и портрети 13 митрополита који су постављени на платоу испред Храма са леве стране, изнад монтажне трибине. Реч је о митрополитима, од 1607. године, који су управљали Црквом у Црној Гори, до изабраног митрополита Јоаникија.

Ту су портрети Данила Петровића Његоша, Сава Петровића Његоша, Василија Петровића Његоша, Арсенија Пламенца, Петра Другог Петровића Његоша, Никанора Ивановића, Илариона Другог Рогановића, Висариона Љубише, Миотрофана Бана, Гаврила Дожића, Јоаникија Липовца, Арсенија Брадаревића, Данила Дајковића, Амфилохија Радовића и митрополита Јоаникија Мићовића.

Протојереј Предраг Шћепановић саопштио је да ће патријарха дочекати верни народ Црне Горе из Куча, Братоножића, Пипера, Зете…

„Из свих крајева Подгорице ће ићи мање литије у славу и част благословеног, онога који долази у име Господње” саопштио је Шћепановић.

„Знам да ће ићи Кучи, Пипери, Братоножићи, Бјелопавлићи, са ове стране ће кренути Зећани, Стари аеродром, Коник, момци из Бастона, Забјела, Толоша, Вранића, Златице, Загорича и осталих делова Подгорице, тако да ће нас то вратити у оне лепе дане када се улицама Црне Горе у свеправославним литијама окупљало око 200.000 људи, када ниједна марамица није пала на улицу. Да се подсетимо, да се вратимо и да кроз молитву Богу и Светоме Сави и ми покажемо да смо достојанствен народ, културан народ”, додао је Шћепановић.

Напомиње да је реч о великом догађају и да је најзначајнија институција народа Црне Горе Митрополија, некадашња зетска, а данашња црногорско-приморска, јер су црногорски митрополити 352 године, од 1499–1851. године, до упокојења Петра Другог Петровића Његоша владали Црном Гором.

Он додаје да су десетине хиљада људи најавили долазак у Подгорицу, да дочекају патријарха Порфирија као и многе архијереје Српске православне цркве и представнике помесних православних цркава.

Иако је Влада Црне Горе објавила вест да је њен председник Здравко Кривокапић због превентиве „на кућном лечењу” он је јуче председнику Одбора за безбедност Милану Кнежевићу упутио допис у којем наводи да сазива седницу Већа за националну безбедност за петак 3. септембар. Једина тема, како пише у овом позиву, је анализа актуелне безбедносне ситуације.

ДПС тражи измештање устоличења Јоаникија

Председништво Демократске партије социјалиста затражило је синоћ да се измести устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија

из Цетиња и упозорило Владу Црне Горе и њене органе да ће сносити одговорност за сваки евентуални немили догађај или инцидент.

Председништво ДПС-а тврди и да је Црна Гора дуже време, „а интензивно у последњих неколико година, на удару политичко-медијске кампање која се води из Србије”, саопштено је синоћ из те партије,преноси Танјуг.