Број ковид пацијената у здравственим установама у Српској за само двије седмице је са 190 скочио на 472 или за два и по пута, а у забрињавајућем порасту је и број оних који се боре са тешком формом ковида.

Подаци Института за јавно здравство РС показују да су тренутно на респираторима 43 пацијента, што је три пута више него 23. августа.

У овом перидоу, САРС-ЦоВ-2 је потврђен код још 2.544 особе или скоро 40 одсто од укупног броја тестираних, а ковид је, нажалост, однио чак 83 живота.

Кад се у обзир узме раст броја новозаражених и хоспитализованих, Српска већ пету седмицу биљежи погоршање епидемиолошке ситуације.

Из ИЈЗ РС су упозорили да, од потврђеног броја заражених дневно, између осам и 10 одсто развије тежу клиничку слику, односно мора на болничко лијечење.

У Универзитетском клиничком центру РС лијечи се 278 људи, од чега је на респираторима 32, а на кисеоничкој маски њих 58. Са тешком клиничком сликом боре се 63 особе, док су 33 животно угрожене.

Прије двије седмице, у овој здравственој установи било је 110 хоспитализованих – 12 на респиратору, а 30 на кисеоничкој маски. Тешку форму ковида имало је 26 хоспитализованих, а 12 је било животно угрожено.

Дакле, само уназад 15 дана број животно угрожених у УКЦ РС повећао се за два и по пута.

У УКЦ РС су потврдили за Српскаинфо да пораст броја ковид пацијената биљеже од средине августа. Поручили су да је, поред одзива вакцинацији против корона вируса, неопходно да грађани поштују епидемиолошке мјере, како бисмо колико-толико зауставили даље ширење заразе, односно избјегли сценарио који смо имали у априлу ове или новембру прошле године.